Financieel/Ondernemen
1507488037
Ondernemen

Column: Diversiteitsbeleid KPN onder vuur

Als een man op religieuze gronden een vrouw géén hand wil geven, dan kan hij toch bij KPN werken. Dat zei Ronald Nieuwenhuis, Manager Inclusiviteit van de telecomgigant tijdens de Student Pride anderhalve week geleden in Rotterdam. Ik was in shock.

Op uitnodiging van de organisatie van het homo-emancipatie-feestje las ik twee eerder gepubliceerde Telegraafcolumns voor. Een van de columns ging over deugdzame bedrijfs-pr ten aanzien van inclusiviteit en diversiteit binnen organisaties. In het aansluitende debat verraste Nieuwenhuis met zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. CFO Jan Kees de Jager was overigens ook van de partij. Hij had het op het podium over zijn eigen coming-out als homo. Hij zei dat dit in Nederland lastig is omdat er „bepaalde bevolkingsgroepen zijn, die daar wezenlijk anders over denken”.

Sperzieboon

Maar even terug naar de manager inclusiviteit: hij vertelde over een Marokkaanse Nederlander die hij ooit aannam. Deze jongen had echter meteen bij het sollicitatiegesprek gezegd dat hij vrouwen niet de handen schudt. Volgens Nieuwenhuis was en is dat geen probleem, want het komt in een KPN-winkel toch nauwelijks voor dat een verkoopmedewerker handen moet schudden. Laat staan met een vrouw. Eerste conclusie: Nieuwenhuis heeft de principes van een sperzieboon. Meer kan ik er helaas niet van maken.

Natuurlijk heb ik navraag gedaan bij KPN want ik hoopte vurig dat Nieuwenhuis in een vlaag van verstandsverbijstering sprak. Maar, de persvoorlichting bevestigde het verhaal. „Wij zijn een inclusief bedrijf waarbij iedereen vrij is om zijn of haar geloof te belijden en waar we respectvol met elkaar omgaan. Met de (Marokkaanse-Nederlandse) medewerker is besproken dat hij alleen bij KPN kan werken als hij zich aan de normen en waarden van KPN houdt.”

Werkvloer

Enerzijds zegt KPN dus dat discriminatie niet te tolereren is in de eigen organisatie. Iedereen is gelijkwaardig en moet zichzelf kunnen zijn. Vastgelegd in de ’Deelcode’ is dat je een ander niet als minderwaardig mag zien.

Maar, wat moeten – anderzijds - de vrouwelijke KPN-medewerkers nu denken? Ze hebben immers te maken met een collega die intrinsiek vrouwen juist wél als minderwaardig beschouwt. Is de werkvloer voor hen nu wel ’veilig’ genoeg? En, kunnen vrouwelijke medewerkers optimaal en in alle vrijheid hun talenten inzetten als ze weten dat die collega feitelijk een toneelstukje opvoert. Op de werkvloer ’gedraagt’ hij zich maar vanuit zijn hart vindt hij vrouwen tweederangs. Dat zegt zijn geloof namelijk.

Tweede conclusie: vrouwen worden binnen KPN gediscrimineerd.

Als ik het even op mezelf betrek: een jaar of wat geleden vroeg KPN mij om een offerte voor wat interimwerkzaamheden. Ik kreeg de klus niet. Ik denk dat ik te duur was. Nu ja, prima. Dat kan. Maar nu – zo achteraf, in 2019 – denk ik dat het eigenlijk niet zo erg was dat ik die offerte niet verzilverde. Ik werk namelijk het liefst in organisaties waarin iedereen in volle vrijheid en met optimale creativiteit zijn of haar bijdrage kan leveren. Bovendien vraag ik me af hoe zo’n medewerker over homo’s denkt?

Had ik me daar veilig gevoeld? Mijn antwoord laat zich raden.

Coming-Out Day

De voorzitter van de Student Pride, Chantal van der Putten, in het dagelijks leven politiek actief voor D66 (nou, dan weet je het wel!), vindt het overigens geen probleem als zijzelf als ’minderwaardig’ of ’tweederangs’ wordt beschouwd. „Wij staan achter het beleid dat KPN voert,” zo schrijft ze stellig in een verklaring na de ontstane commotie.

Want commotie was er. Enkele studenten hadden de Student Pride diep verontwaardigd verlaten. Hoezo inclusiviteit? Hoezo veiligheid? Als vrouw weet je namelijk dat collega’s binnen KPN het recht hebben om jou als minderwaardig te beschouwen. Derde conclusie: ze willen later nooit bij KPN werken.

Trouwens… komende vrijdag, 11 oktober, is het Nationale Coming Out Day. Tegen alle homo’s en lesbo’s die nu bij KPN werken, zeg ik dan ook: blijf in de kast. Het is voor je eigen veiligheid en bestwil.

En daarom de laatste conclusie: KPN moet zich gaan herbezinnen op het eigen diversiteitsbeleid.