Financieel/Geld
1508074504
Geld

Toezichthouder grijpt in bij pensioenfonds Centraal Beheer

Amsterdam - Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds blijkt sinds 2016 de Pensioenwet te hebben overtreden. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft daarop vorig jaar ingegrepen bij dit pensioenfonds, zo blijkt uit een dinsdagmiddag verschenen publicatie van toezichthouder DNB. Het komt zelden voor dat de toezichthouder zo hard ingrijpt bij een pensioenfonds.

Volgens DNB heeft het pensioenfonds al die jaren onterecht een korting gegeven op de premie. Daarmee voldeed het fonds niet aan het minimaal vereiste eigen vermogen. De afgelopen jaren waarschuwde DNB het fonds meerdere malen om de zaken op orde te brengen. Maar aanvankelijk blijft er een verschil van mening over de berekening van dat minimaal vereiste vermogen, zo blijkt uit het jaarverslag van Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds.

De financiële situatie van het fonds wordt volgens DNB zorgelijk en de toezichthouder neemt het bestuur van het pensioenfonds kwalijk die situatie al die jaren te hebben laten bestaan. In juni vorig jaar geeft DNB het pensioenfonds een aanwijzing, een zeer dwingende ingreep om het fonds ertoe te bewegen de premiekorting ongedaan te maken en het vermogen weer naar het wettelijk minimum te brengen.

Bezwaar

Centraal Beheer ging hiertegen nog in bezwaar, maar nadat DNB het bewaar heeft afgewezen accepteert het fonds de aanwijzing. De premies zijn verhoogd en eind dit jaar moet het vermogen weer aan de wettelijke eis voldoen.