Nieuws/Financieel
1510607664
Financieel

Fed-baas Powell speecht Wall Street omlaag

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met duidelijke verliezen de handel uitgegaan. Met name de speech van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, die sprak over de economische risico's van de coronacrisis, drukte het sentiment. Daarnaast laaiden economische spanningen tussen China en de VS weer iets op.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 2,2 procent lager op 23.247,97 punten. De brede S&P 500 zakte 1,8 procent, tot 2820,00 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,6 procent in tot 8863,17 punten.

Volgens Powell kan de coronacrisis blijvende schade toebrengen aan Amerikaanse huishoudens en bedrijven als beleidsmakers bij overheden niet snel hun koers wijzigen. Extra fiscale steun kan volgens hem kostbaar zijn. "Maar het is de moeite waard als het helpt om de economische schade op lange termijn te voorkomen, waardoor de economie sterker kan gaan herstellen", sprak hij. Hij benadrukte dat de Fed weg wil blijven van negatieve rentetarieven.

Speech

De speech van Powell zette onder meer bankaandelen onder druk. Grote banken als Wells Fargo, JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Bank of America verloren tot 6,3 procent. Verder viel de daling van energiefondsen op. Zwaargewichten als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips verloren tot 5 procent.

Tesla (min 2,3 procent) zakte na een hoger begin in het rood. De automaker moet als het aan president Donald Trump ligt zo snel mogelijk zijn fabriek in Californië kunnen openen. Tesla opende eerder deze week zijn fabriek in het Californische Fremont, wat indruist tegen het besluit van lokale autoriteiten. Naar verluidt zou Tesla ook voorbereidingen treffen om een andere fabriek in Nevada volledig te openen in plaats van gedeeltelijk.

Caribbean Cruises

Cruisemaatschappij Caribbean Cruises verloor bijna 5 procent. De onderneming geeft voor miljarden aan obligaties uit. Daarbij gebruikt het bedrijf 28 van zijn schepen als onderpand.

Trump kondigde ondertussen aan dat Amerikaanse maatregelen tegen bepaalde Chinese bedrijven zoals Huawei en ZTE met een jaar zijn verlengd, wat de relatie tussen de landen geen goed zal doen. De verlenging betekent concreet dat Amerikaanse bedrijven uitgesloten zijn om telecomapparatuur te gebruiken van bedrijven die een veiligheidsrisico vormen.

De euro was 1,0816 dollar waard tegen 1,0839 dollar bij het slot in Europa eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 25,55 euro. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper op 29,35 dollar per vat.