Nieuws/Financieel
151291742
Financieel

Trump juicht om banengroei

De Amerikaanse president Donald Tump kan zijn geluk niet op nadat vanmiddag bleek dat de werkgelegenheid in mei onverwachts fors is gestegen. „Het banencijfer vormt de aftrap van een lange groeiperiode”, zei hij tijdens een ingelaste persconferentie.

In mei werd er door het ministerie van Arbeid een banengroei gemeten van 2,5 miljoen banen. In april gingen nog 20,5 miljoen banen verloren. In doorsnee werd een afname met 7,3 miljoen voorzien.

Trump benadrukte in zijn toespraak dat de staten die de coronamaatregelen hebben versoepeld, het uitstekend doen. En dat het tijd wordt voor andere staten om hun economieën ook te openen. Met als uitsmijter: „We openen met een knal, dit is als een ruimteschip. Volgend jaar zal onze economie de beste in de geschiedenis zijn.”

Tevens gaf hij topbelegger Warren Buffett een sneer. „heeft een grote fout gemaakt door aandelen van luchtvaartmaatschappijen te verkopen. Ik heb veel respect voor hem, maar soms zitten mensen ernaast, hij had ze moeten aanhouden, de aandelen van luchtvaartmaatschappijen zijn vandaag door het dak gedaan.”

Volgens economisch adviseur Larry Kudlow is de coronacrisis te vergelijken met een orkaan. „Als de orkaan na een paar dagen voorbij is kun je herstellen. Dit is een orkaan. Had je een grote recessie gehad, dan kan het vele jaren duren voordat je herstelt.”

Flexibele arbeidsmarkt

Volgens Edin Mujagić, econoom bij vermogensbeheerder OHV, wordt het werkloosheidcijfer behoorlijk vertekend. Hij wijst er op dat de onverwachtse draai van de arbeidsmarkt in de voorbije maand mede werd ingezet doordat nogal wat Amerikanen niet meteen beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt vanwege de coronasteun van de overheid. Daarnaast heeft de zeer flexibele arbeidsmarkt volgens hem een belangrijke rol gespeeld. Hierdoor kan iemand in dezelfde maand ontslagen en weer aangenomen worden.

Philip Marey, econoom bij Rabobank, benadrukt dat het gedeeltelijk openzetten van de Amerikaanse economie vooral de werkgelegenheid in de horeca heeft aangezwengeld. „De vraag is nu vooral gaat het om een éénmalig effect of komen er de komende maanden structureel nieuwe banen bij.”

Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid was in mei 13,3% van de beroepsbevolking werkloos. Een maand eerder kwam teller nog uit op 14,7%. Economen hielden rekening met een inzinking naar 19,5%. In februari van dit jaar was er nog een dieptepunt van 3,5%.

Centrale bank

Het wel en wee op de Amerikaanse arbeidsmarkt wordt scherp in de gaten gehouden door de Federal Reserve (Fed). Volgens Marey zal de Fed naar verwachting bij de vergadering van komende woensdag even de kat uit de boom kijken nadat eerder nog een omvangrijk opkoopprogramma werd opgetuigd en het belangrijke rentetarief scherp werd verlaagd naar bijna 0%. Hij wijst er op dat met de versoepeling van de coronamaatregelen in de VS er met spanning door de Fed zal worden gekeken of de ergste schade op de arbeidsmarkt achter de rug is. Fed-voorzitter Powell gaf eerder al aan even een pas op de plaats te maken om te zien er nog een tweede coronagolf aan komt.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd