Nieuws/Financieel
1513801
Financieel

Hausse op Europese woningmarkt lijkt voorbij

Zweedse huizenprijzen in vrije val

Amsterdam - In meerdere Europese landen is de hausse op de huizenmarkt voorbij. In Zweden duikelen de huizenprijzen en ook in Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk is de trend neerwaarts.

De huizenprijzen in Zweden zijn de laatste drie maanden met 7% gedaald, meldde persbureau Bloomberg maandag. Volgens Bloomberg moet de Zweedse overheid mogelijk maatregelen nemen om nationale banken te beschermen.

De scherpe prijsdaling in Zweden komt mede doordat - net als in Nederland - de regels voor hypotheekleningen zijn aangescherpt, juist vanwege vrees voor een correctie op de woningmarkt. De prijsdaling komt onverwacht voor de Zweedse centrale bank, die in een prognose was uitgegaan van een stabilisering.

Nieuwe huizenkopers in Zweden die meer lenen dan 4,5 keer hun bruto-inkomen, zijn voortaan verplicht sneller af te lossen. In voorgaande jaren waren de regels al strenger geworden. Zo mag een hypotheeklening in Zweden maximaal 85% van de woningwaarde bedragen. In Nederland is dit percentage sinds 1 januari verlaagd tot 100%, terwijl het kabinet Rutte ook een versnelde versobering van de hypotheekrente heeft afgekondigd.

In Noorwegen zijn de huizenprijzen in december 0,5% gedaald ten opzichte van november. Over heel 2017 bedraagt de daling 2,1%. In Oslo gingen de prijzen vorig jaar zelfs 6,2% omlaag, na een lange periode van stijgende prijzen en oplopende hypotheekschulden. Ook hier werden de voorwaarden voor hypotheekleningen vorig jaar aanscherpt. Ratingbureau Moody’s liet eerder al weten dat de Noorse huizenprijzen relatief het meest zijn opgelopen in vergelijking met de woningmarkt in negentien andere ontwikkelde landen.

De Britse huizenprijzen liepen in december met 0,6% terug ten opzichte van de vorige maand, meldde hypotheekverstrekker Halifax maandag. De Britse woningmarkt is vorig jaar afgekoeld vanwege de economische onzekerheid door de Brexit. Er was vorig jaar landelijk nog wel sprake van een groei van 2,6% ten opzichte van 2016. In Londen gingen de huizenprijzen echter 0,5% omlaag.

In Zweden zal de huizenprijsdaling naar verwachting leiden tot sterkte terugval van de woningbouw. Die was in de periode 2016/2017 gegroeid tot het hoogste niveau in twee decennia.