Nieuws/Financieel
1513819
Financieel

’Groei Shell komt uit schaliegas’

Ben van Beurden.

Ben van Beurden.

De groei van Royal Dutch Shell wordt komende jaren afhankelijk van schalie. De Brits-Nederlandse energiereus breidt het aanbod aan alternatieven voor ruwe olie verder uit.

Ben van Beurden.

Ben van Beurden.

Dat stelt zijn topman Ben van Beurden in een interview met de Financial Times. Binnen tien jaar denkt de topman de hoeveelheid schalie te verdubbelen. Met de stijgende olieprijs denkt Shell „significant” meer te kunnen investeren in schalie. Dat leidt tot een „enorme hoeveelheid groei” in cash uit schalie.

Het uit ruwe olieproductie voorgekomen concern volgt daarin concurrenten Chevron en ExxonMobil. Met schalie verwacht Van Beurden meer groei te kunnen bereiken voor de komende tien jaar. Shell investeert in de Permian Base in Texas doorlopend in Nieuw-Mexico en in Alberta. Tot nu toe was de cash flow daaruit gering.

De topman noemt bij de investeringen ook de productie van chemicaliën, elektriciteit en biobrandstof. De aankondiging van Van Beurden om dieper in schalie te gaan stuit op scepsis in de markt: Shell moest eerder ruim $2 miljard afschrijven op een avontuur in Noord-Amerikaanse schalie.

Beheersbaar

Maar volgens Van Beurden in de Financial Times heeft Shell lering getrokken. De productie is nu winstgevend te maken. De kosten zouden tot 35% lager en bovendien beheersbaar geworden, stelt hij. Bij een stijgende olieprijs zou het bedrijf profiteren. „We willen snel groeien in deze tak van sport.”

De schaliegasreserve in de VS, Argentinië en Canada biedt tegen lagere productiekosten voldoende groei aan het concern, stelt hij.

Analisten waarschuwen dat oliekartel OPEC er alles aan zal doen om de olieprijs niet te ver te laten oplopen, om de veel goedkoper producerende schaliebedrijven in Noord-Amerika uit de markt te houden. Bij een prijs boven $50 is dat al mogelijk.

Afname boorplatforms

Het aantal boorplatforms is volgens de telling van Baker-Hughes vorige week afgenomen. Dat zou een prijsopdrijvend effect kunnen hebben.

Shell heeft afgelopen maanden uitgaven gedaan om zijn positie te versterken in de energiesector. Het kocht elektriciteitsgroep MP2, batterijautomaker NewMotion en energieretailer First Utility. Shell heeft grote verwachtingen van de schonere energiesector, die nu nog geen 20% van de totale energievoorziening uitmaakt.