Nieuws/Financieel
1513870190
Financieel

Douwe Egberts biedt troost op lagere beurs

Fabien Simon, CFO van JAB, opent de handel in het aandeel JDE Peet’s.

Fabien Simon, CFO van JAB, opent de handel in het aandeel JDE Peet’s.

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een stevig verlies gesloten. In aanloop naar een persconferentie van de Amerikaanse president Donald Trump over China waren beleggers voorzichtig. Shell, Unibail en Fugro waren de grote verliezers op Beursplein 5. Douwe Egberts-moeder JDE Peet’s viel juist in de smaak bij haar terugkeer op de beurs en won bijna 14%.

Fabien Simon, CFO van JAB, opent de handel in het aandeel JDE Peet’s.

Fabien Simon, CFO van JAB, opent de handel in het aandeel JDE Peet’s.

De AEX-index sloot 1,1% lager op 532,57 punten. De AMX ging 1,7% achteruit naar 721,29 punten. De koersenborden in Londen (-2,5%), Frankfurt (-1,5%) en Parijs (-1,7%) kleurden eveneens rood.

„Per saldo was het een positieve beursweek, maar wel met een minder slot. De angst voor een opleving van de spanningen tussen de VS en China speelde beleggers vandaag parten”, zei vermogensstrateeg Simon Wiersma (ING).

De Amerikaanse beurzen koersten aan het einde van de middag 0,1% tot 0,8% lager. Wall Street gaf donderdagavond in het laatste handelsuur al terrein prijs nadat president Trump aankondigde vandaag met een persconferentie te komen over China. Onder beleggers wakkerde dat de angst voor verder oplopende spanningen met Peking over Hongkong aan.

’Let op risico’s’

Sinds de coronacrash in maart is de AEX trouwens opgelopen van 390 punten naar ruim 530 punten. Volgens ING-strateeg Wiersma is het ondanks dit krachtige herstel goed om op de risico’s te blijven letten. „Beleggers zijn behoorlijk enthousiast over de toekomst en prijzen een v-vormig herstel van de economie in. Ik vraag mij af of dat helemaal terecht is en ben voorzichtiger.”

Richard Abma van OHV Vermogensbeheer sloot zich daarbij aan. „De liquiditeiten blijven de beurzen steunen, maar de macro-economische data beloven nog weinig goeds. De grote vraag is of we straks opnieuw een verspreiding van het coronavirus krijgen en of de bestedingen van particulieren overeind blijven.”

Beursgang Douwe Egberts-moeder

Op Beursplein 5 verwelkomden beleggers vandaag koffie- en theeconcern JDE Peet’s. Het moederbedrijf van Douwe Egberts schoot op de lokale markt 13,8% omhoog naar €35,84. „JDE Peet’s is een voorbeeld van een groot bedrijf dat het ook in deze moeilijke tijden goed doet. Ook nu we veel thuis werken, blijven we koffie en thee drinken. Ik snap wel dat er op de beurs belangstelling voor is”, legde Wiersma uit. Hij wees daarbij tevens op de groeiverwachtingen van de Douwe Egberts-moeder en het voorgespiegelde dividend.

In de AEX was vastgoedfonds Unibail (-6,5%) de grootste daler. De index werd echter vooral omlaag getrokken door zwaargewicht Royal Dutch Shell (-4,8%). De energiegigant had last van de lagere olieprijs.

Staalfabrikant ArcelorMittal ging 3,9% omlaag. De verzekeraars Aegon (-4,6%) en NN (-3%) werden eveneens in de verkoop gedaan.

Aan de andere kant zette betalingsverwerker Adyen de recordjacht onverstoord voort met een plus van 5,2%. Informatieleverancier Wolters Kluwer werd 3,3% meer waard.

Bij de middelgrote fondsen keek luchtvaartconcern Air France KLM aan tegen een verlies van 5,8%. Hekkensluiter Fugro koerste 10,4% lager. ING heeft de bodemonderzoeker van de kooplijst gehaald. Analisten van de bank wijzen er op dat de prijsval van olie en de coronacrisis slecht nieuws betekenen voor Fugro.

De toegenomen nervositeit speelde Flow Traders in de kaart. De koers van de beursintermediar steeg 3,3%.

Na de enthousiaste gang van zaken een dag eerder gleed Basic-Fit 2,2% weg. De fitnessketen is vandaag begonnen met het heropenen van zijn sportscholen in Luxemburg. In juni mogen mensen ook in Belgische en Spaanse fitnesscentra sporten. Op 1 juli kan Basic-Fit in Nederland vervroegd weer aan de gang.

Meer relevant financieel nieuws iedere ochtend in je mailbox? Meld je hier aan.