1515755
Geld

Lonen stijgen iets harder dan prijzen

Den Haag - Werkende Nederlanders konden vorig jaar iets meer kopen van het geld dat ze verdienden. Voor het derde jaar op rij zijn de lonen sneller gestegen dan de prijzen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend.

De consumentenprijzen waren in 2017 gemiddeld 1,4 procent hoger dan een jaar eerder, de lonen gingen 1,5 procent omhoog. In 2015 en 2016 was de prijsstijging minimaal, en stegen de lonen in ongeveer hetzelfde tempo als afgelopen jaar. Toen was het verschil tussen prijs- en loonontwikkeling dus groter.

Grafiek niet (goed) te zien? Klik dan hier.

Vooral autobrandstoffen en elektriciteit zijn het afgelopen jaar fors duurder geworden. Ook de prijs van voedingsmiddelen ging flink omhoog: met 2,7 procent, de sterkste stijging sinds 2008.

De consumentenprijzen waren in december overigens 1,3 procent hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS. In november was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,5 procent.

De consumentenprijsindex, of CPI, is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.