Nieuws/Financieel
1516424205
Financieel

AEX dringt malaise Philips bijna geheel weg

De AEX ging maandag nipt lager over de streep na lange tijd onder druk te hebben gestaan vanwege de malaise bij Philips na zwak ontvangen resultaten. Shell en ING gaven steun aan de handel. Unibail Rodamco viel het meest in de smaak. In de Midkap bezorgt PostNL beleggers een feestdag.

De AEX eindigt fractioneel lager op 715,46punten. . Eerder op de dag zakte de hoofdgraadmeter nog weg tot onder 712 punten. De AMX doet het een stuk beter en schiet 1,9% omhoog naar 1048,19 punten.

De meeste andere Europese beurzen laten kleine koersuitslagen zien. De Britse FTSE 100 en de Duitse DAX zakken 0,2%. De Franse CAC 40 pakt er 0,1% bij.

Vermogensstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger stelt dat de ondertoon op de beurzen nog altijd positief is. „De kwartaalcijfers vallen nog wat beter uit dan de al opgeschroefde verwachtingen door analisten. De wereldhandel herstelt heel fors en ondernemers zijn positief gestemd.”

Wel constateert hij dat de euforie bij beleggers verdwenen is. „Vanaf half november, toen de eerste coronavaccins kwamen, zijn de koersen hard gestegen. De ingrepen in China bij de techreuzen zorgen nu voor wat onzekerheid. Het hoge aantal coronabesmettingen in India is bovendien zorgwekkend. Zijn gewicht in de wereldeconomie is echter beperkt. Dat inmiddels meer dan 1 miljard mensen zijn gevaccineerd, geeft hoop. Zelf blijf ik ook nog positief gestemd over de beurzen.”

Beleggingsstrateeg Emiel van den Heiligenberg van de Britse vermogensbeheerder LGIM denkt eveneens dat de aandelenmarkten verder kunnen stijgen. „De markten ondervinden momenteel tegenwind van het positieve sentiment onder beleggers en het feit dat ze hierop posities hebben ingenomen. Maar vanwege de recordbedragen aan stimuleringen en omdat de economische cyclus zich in een relatief vroeg stadium bevindt, voorzien we nog opwaarts potentieel.”

Bij de Nederlandse hoofdfondsen duikt medisch technologiebedrijf Philips 3,6% omlaag. Het verlies in het eerste kwartaal vanwege een terugroepactie en een daling van de orderontvangst wegen bij beleggers zwaarder dan de verhoging van de groeiverwachting voor dit jaar. Zwanenburg ziet geen reden voor somberheid. „Philips heeft een hele lange weg van herstructurering achter de rug en zijn positie in de gezondheidszorg is verbeterd. Afgezien van de terugroepacties ziet het eerste kwartaal er goed uit.”

KPN is ook in mindere doen en levert 2,9% in. Vorige week was het telecombedrijf zonder concrete aanleiding nog hard gestegen.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield staat met een winst van 4,6% stevig aan kop. ING doet ook goede zaken met een plus van 3,2%. Aegon krijgt er 2,3% bij.

Staalgigant ArcelorMittal kan ook op kopersinteresse rekenen. Het staalconcern dikt 2,7% aan. RD Shell boekt een winst van 1,2%.

Bij de middelgrote fondsen blinkt PostNL met een plus van 7,7% uit. Het postbedrijf schroefde zijn verwachtingen voor dit jaar op na een sterk eerste kwartaal. ABN Amro zit ook in de lift met een vooruitgang van 3,8%.

Basic-Fit plust nog eens 1,8%. De fitnessketen boekte vrijdag al een mooie winst, na een succesvolle plaatsing van 10% aan nieuwe aandelen tegen €34 per stuk.

Smallcap Ajax staat 1% hoger. De voetbalclub kan de landstitel niet meer ontgaan na de overwinning op AZ.