Nieuws/Financieel
151668338
Financieel

Boete Duitse autobouwers voor staalkartel

Bonn - Volkswagen, BMW en Daimler moeten samen zo'n 100 miljoen euro betalen wegens het vormen van een verboden staalkartel. De autobouwers kwamen een schikking overeen met de Duitse kartelwaakhond Bundeskartellamt.

De drie bedrijven kwamen tussen 2004 en 2013 twee keer per jaar bijeen met staalfabrikanten, smederijen en toeleveranciers aan de staalsector. Daar hebben ze volgens de toezichthouder informatie uitgewisseld over staalprijzen. Omdat de gesprekken gezamenlijk werden gevoerd, en niet een-op-een, was er geen sprake van prijsconcurrentie, aldus het Bundeskartellamt.

Staal is een belangrijk product voor de auto-industrie. Gemiddeld is in elke auto zeker 900 kilo staal verwerkt. Het kartel onderhandelde over de staalaankoop die nodig was voor auto-onderdelen als krukassen en stuurstangen.

De autofabrikanten erkenden de feiten in de zaak en werkten mee aan het onderzoek. Dat nam de mededingingsautoriteit mee in de berekening van de boetes. De hoogte van de boetes is niet definitief. De autofabrikanten kunnen nog in hoger beroep gaan.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop