Nieuws/Financieel
152029
Financieel

Fors verlies energietak Brunel

Brunel zit nog lang niet in rustiger vaarwater.

Brunel zit nog lang niet in rustiger vaarwater.

Rotterdam - Gespecialiseerd detacheerder Brunel blijft last houden van de malaise in de olie- en gassector. Het Amsterdamse bedrijf zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 18% krimpen, tot €196 miljoen.

Brunel zit nog lang niet in rustiger vaarwater.

Brunel zit nog lang niet in rustiger vaarwater.

Van onze DFT-redactie

Dat is grotendeels te wijten aan een forse omzetdaling in de Energy-divisie van het concern. Die bedrijfstak, die vanwege de komst van allerlei nieuwe activiteiten is omgedoopt tot ’Global business’, zette 36% minder om ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016, en 18% minder dan in het vierde kwartaal van 2016.

Rode cijfers

Brunel noemt die daling „enigszins lager dan verwacht”. Onder de streep eindigt het bedrijfsonderdeel met rode cijfers: het bedrijfsresultaat voor rente en belastingen komt uit op -€1,9 miljoen. Vooral de operationele kosten zijn relatief hoog gebleven: die daalden met ’slechts’ 7%.

Ook in Nederland kampt Brunel met dalende omzetten: -7% ten opzichte van vorig jaar. Die daling heeft te maken met het wegvallen van bijna alle zzp-omzet: het concern heeft zich netjes aan de Wet DBA gehouden, en plukt daar nu de zure vruchten van.

Duitsland

In Duitsland blijft het bedrijf goed draaien, en stijgt de omzet met 14%. Ook Brunels winst bij onze oosterburen is flink gestegen. In totaal maakte Brunel in het eerste kwartaal €5,7 miljoen winst, 37% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ceo Jan Arie van Barneveld en cfo Peter de Laat verwachten dat de Nederlandse divisie in de tweede helft van het jaar weer gaat groeien. Over de toekomst van global business is Van Barneveld optimistisch: „Ik denk dat we de bodem halverwege dit jaar bereiken.” Het bedrijf weigert evenwel om een officiële ’outlook’ te geven.