Nieuws/Financieel
1520825566
Financieel

Knot: ECB werkt aan noodplan economie

Amsterdam - De Europese Centrale Bank (ECB) "denkt actief na over noodplannen" voor het geval dat de economische groei niet aantrekt. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview in de Volkskrant.

Knot verwijst naar uitspraken van ECB-president Mario Draghi deze week in Portugal. Daar schermde Draghi met de mogelijkheid de rente verder te verlagen.

"Er zijn risico’s aan de horizon", stelt Knot. "Denk aan een handelsoorlog. Ook al staat de economie er op dit moment niet onaardig voor, die onzekerheden liggen als een beklemmende deken over de eurozone. Bovendien komt de zeer lage inflatie al een jaar of vijf niet van zijn plaats." Dat is volgens Knot reden de rente voorlopig niet te verhogen. "Nu komen daar de woorden van Draghi bij."

Knots Finse collega Olli Rehn zegt ook dat de ECB klaar staat om in te grijpen als de economische omstandigheden niet verbeteren. Hij wijst in het bijzonder op de effecten van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Het gehele spectrum aan instrumenten is volgens Rehn bespreekbaar, waarmee hij doelt op renteverlagingen en opkoopprogramma's.