Nieuws/Financieel
1522524955
Financieel

Griekenland ziet zonnige groei economie

Athene - Griekenland verwacht volgend jaar definitief uit de sleur van de al tien jaar durende schuldencrisis te breken. Het land voorziet in 2020 een economische groei van 2,8 procent, een versnelling ten opzichte van 2 procent dit jaar. Deze plannen staan in de conceptbegroting die de regering aan het parlement overhandigde.

De snellere groei hoopt het land te kunnen behalen door meer investeringen aan te trekken en belastingverlagingen door te voeren. „De conceptbegroting signaleert dat ons economisch beleid een scherpe afslag neemt richting groei en werkgelegenheid”, was de toelichting van de staatssecretaris van Financiën. De werkloosheid daalt volgend jaar naar verwachting tot 15,6 procent. Dit jaar wordt daar 17,4 procent voor geraamd, het hoogste cijfer in de eurozone.

De groeiprognose voor Griekenland van de Europese Commissie ligt voor volgend jaar een stuk lager, op 2,2 procent. Griekenland voldeed de laatste jaren aan eisen van van haar crediteuren en kreeg weer toegang tot de financiële markten.