Nieuws/Financieel
1522575
Financieel

Column: Bankenaandelen ja, sparen bij banken nee

Heeft u ook het idee dat als de olieprijs daalt, de benzineprijs niet snel volgt? En dat andersom als u in de krant leest dat als de olieprijzen stijgen, de prijs aan de pomp gelijk omhoog gaat?

Zo werkt het volgens een onderzoek van Barclays ook met sparen. Uit dit onderzoek blijkt dat als de rentes op de effectenmarkten stijgen, deze niet direct vertaald worden in een hogere spaarrente. Dit is één van de redenen dat als de rente gaat stijgen, bankenaandelen interessant zijn maar sparen bij banken een minder goed idee is.

De achterliggende reden hiervan is dat als bijvoorbeeld een centrale bank haar rente verhoogt, banken deze verhoging één op één doorzetten in hun leenpercentages, hetzij vertraagd en voor een minder groot deel doorzetten op hun spaartarieven. Dit is uiteraard gunstig voor de winstgevendheid van banken.

Extreem laag

In een artikel in de Financial Times wordt een Amerikaanse bankenanalist van Barclays Bank aangehaald. Deze stelt dat sinds de recente verhogingen van de Amerikaanse centrale bank slechts 17% van de renteverhogingen is teruggegeven aan de depositohouders. Dit is extreem laag, tijdens de vorige serie van renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank was dit gemiddeld 60%.

Daarom is het interessanter voor een belegger om in een stijgende renteomgeving bankenaandelen of bankenobligaties te kopen in plaats van te sparen bij deze banken. Als u bankenaandelen koopt, profiteert u mee van de toenemende winstgevendheid en als u bankenobligaties koopt bent u flexibeler en profiteert u sneller van de rentestijgingen dan op uw spaardeposito’s.

Nu is hierboven een situatie beschreven, zoals die nu in Verenigde Staten plaatsvindt. In Europa verhoogt de centrale bank de korte rente nog niet. Dat zal waarschijnlijk pas in 2019 voor het eerst gebeuren. Maar de lange rentes zijn wel al gestegen in Europa in 2017. De korte rente is gelijk gebleven of verder gedaald. Dit verschil in rentetarieven naargelang het verstrijken van de looptijd, wordt een rentecurve genoemd. Als het verschil in tarieven op de rentecurve toeneemt, zal dit de winstgevendheid van banken positief beïnvloeden.

Anderzijds heeft u als spaarder steeds meer last van de lage korte rente. Afgelopen weken hebben een banken hun rentetarieven op de rekening courant verder verlaagd tot 0,01% of zelfs nul procent. Dus ook hier in Europa is het interessanter om te beleggen in banken dan te sparen bij banken.

Erik Bakker is managing partner bij OHV Vermogensbeheer