Nieuws/Financieel

Willem Vermeend: Elk bedrijf denkt nu aan vertrek naar VS

Willem Vermeend pleit voor een compleet nieuwe vennootschapsbelasting: „Waarom zo ingewikkeld doen?”

Willem Vermeend pleit voor een compleet nieuwe vennootschapsbelasting: „Waarom zo ingewikkeld doen?”

ANP

AMSTERDAM - Er woedt momenteel een belastingoorlog in de wereld, stelt oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend. Europa loopt volgens hem achter op Amerika, China en Rusland en Vermeend vindt daarom dat onze vennootschapsbelasting compleet opnieuw opgebouwd moet worden.

Willem Vermeend pleit voor een compleet nieuwe vennootschapsbelasting: „Waarom zo ingewikkeld doen?”

Willem Vermeend pleit voor een compleet nieuwe vennootschapsbelasting: „Waarom zo ingewikkeld doen?”

ANP

De PvdA’er trapt het gesprek af met een compliment aan minister-president Mark Rutte. Die greep met zijn nieuwe kabinet direct in met een lagere vennootschapsbelasting en het afschaffen van de dividendbelasting om Nederland aantrekkelijker te maken voor bedrijven. „Wat Rutte goed gedaan heeft, is dat hij het vestigingsklimaat centraal stelt. Daar heeft hij gelijk in. Hij doet het alleen met maatregelen waar ik het niet mee eens ben. Maar overal waar ik kom in de wereld staat het vestigingsklimaat centraal in de blik op de toekomst.”

Hoe staat Nederland er in dat opzicht op?

„De werkgeverslasten zijn flink gestegen, dat doet Nederland niet goed. Dus wat je moet doen als kabinet, is dat je veel breder moet kijken naar het vestigingsklimaat. Niet alleen kijken naar de fiscus, maar veel breder. De administratieve lastendruk moet lager, de bureaucratie moet minder worden. Het hoeft niet alleen om geld te gaan. En we hebben een groot probleem in Nederland, en dat is het onderwijs. De meeste universiteiten en hogescholen leiden studenten op voor banen van gisteren.”

Wat heeft het nieuwe belastingplan van Donald Trump teweeg gebracht?

„Wat de Amerikanen nu hebben gedaan is dat ze hun belastingsysteem zodanig hebben aangepast dat elk bedrijf nu gaat denken: hé, misschien is het het overwegen waard om mijn hoofdkantoor of andere kantoren te verplaatsen naar de VS.”

Hoe kan Nederland de strijd met de economische grootmachten aan?

„Je moet de belastingen radicaal gaan veranderen. Belastingheffing in de fysieke economie moet je vergeten. Maak er een ’simpeltaks’ van. Daarin zitten geen aftrekposten meer. Geen regelingen meer voor brievenbussen. Die simpeltaks wordt dan 15%. Meer is het niet, maar je hebt ook geen aftrekposten meer. Als je geen ingewikkelde regelgeving hebt, ben je ook geen belastingparadijs meer. Want er zijn geen bijzondere regelingen meer. Deze belasting is helemaal gedigitaliseerd en stop je in een blockchain. Dat heeft een groot voordeel: alle partijen zitten erin, je kan alles controleren en er valt niks meer te sjoemelen. Dus er is geen ontduiking en ontwijking meer.”

Digitalisering en onze Belastingdienst zijn geen gelukkige combinatie

„Daarom zeg ik nu juist: ga niet meer sleutelen. Dat is geen gelukkig huwelijk. Ga niet repareren, maar zet een nieuw gebouw neer. Je gaat dan naar buiten toe als het modernste land.”

Maar is er dan ook geen dividendbelasting meer?

„Jawel, die is 15%. Alle inkomsten uit een bedrijf vallen onder die 15%. Waarom zo ingewikkeld doen, dan hoef je ook niet meer dat soort discussies te voeren.”

Is die 15% een harde grens?

„Je mag natuurlijk wel wat marge nemen, maar je moet onder 20% gaan zitten.”

Bekijk meer van