Nieuws/Financieel
1525721576
Financieel

'Monetair beleid VS voldoende voor nu'

Washington - Het huidige monetaire beleid van de koepel van centrale banken in de VS is waarschijnlijk passend voor nu, mits de economie op stoom blijft. Jerome Powell, preses van de Federal Reserve sprak woensdag in het Amerikaanse Congres de verwachting uit dat de huidige renteniveaus zullen worden gehandhaafd. Hij repte ook over aanhoudende risico's.

De Fed had vorige maand voor de derde keer dit jaar de rente verlaagd, naar een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent om de inflatie aan te jagen. De bankenkoepel wilde daarmee ook de vooralsnog sterke Amerikaanse economie wapenen tegen de afremming van de wereldeconomie en andere economische risicofactoren, zoals de handelsoorlog met China. Die risico's blijven volgens Powell bestaan.

Bij de renteverlaging vorige maande repte de Fed niet langer over "klaarstaan om passende acties te nemen". In plaats daarvan werd toegezegd binnenkomende economische informatie in de gaten te houden en dan "in te schatten wat nodig is".

Neerwaartse risico's

Volgens Powell is de volledige impact van de renteverlagingen nog niet voelbaar. Met de huidige niveau's moet het volgens hem mogelijk zijn de inflatie omhoog te krijgen naar de gewenste 2 procent. Wel blijft hij aandacht houden voor de neerwaartse risico's. Daarmee hield hij de deur op een kier voor eventuele ingrepen.

Powell kreeg de afgelopen periode meermaals kritiek op zijn beleid van de president Donald Trump. Die verwijt de Fed de Amerikaanse economie te vertragen en andere economische machtsblokken een concurrentievoordeel te geven. Volgen Trump is de rente in de VS de hoogste van allemaal, waar hij vindt dat juiste de laagste rentestanden zouden moeten gelden voor de VS.

Volgens Powell speelt de politiek geen rol in zijn beleidskeuzes, maar data. Hij voegde daar aan toe dat negatieve rentes niet passend zouden zijn in de huidige economische omgeving.