Nieuws/Financieel
1526085
Financieel

Zuid-Korea wil bitcoin in de ban doen

In Zuid-Korea werkt de regering aan een wet om de handel in virtuele munten als de bitcoin in de ban te doen. Dat heeft de minister van Justitie van het Aziatische land gezegd. Zijn opmerking zorgde meteen voor grote onrust op handelsplatformen en de koers van de bitcoin zakte flink in.

Volgens bewindsman Park Sang-ki leven er in Seoul grote zorgen over de sterke opmars van virtuele munten. De bitcoin, verreweg de bekendste van deze valuta, is afgelopen jaar flink in waarde gestegen. Meerdere gerenommeerde economen en beleidsmakers hebben al gewaarschuwd voor een zeepbel.

Stabilisering

De koers van de munt die voor de productie net zoveel stroom gebruikt als Nederland is uitermate beweeglijk. Woensdag was de bitcoin nog bijna 15.000 dollar waard. Door de opmerkingen van Park kelderde die tot zo'n 13.000 dollar om later weer enigszins te stabiliseren rond de 13.500 dollar.

Overigens is de bitcoin in Zuid-Korea wel een verhaal apart. Daar wordt zoveel gegokt met de virtuele munt dat er ook meer geld voor wordt neergeteld, nu omgerekend zo'n 17.000 dollar. Dat extraatje bovenop de koers van de internationale handelsplatformen wordt ook wel 'kimchi premium' genoemd.

China grijpt in

Eerder bleek dat Chinese overheden een oekaze hebben ontvangen om bedrijven die in bitcoins handelen als hoofdactiviteit „actief” die sector te verlaten.

Bitcoinminers in China kunnen wel een stootje hebben. Vanaf $6925 spelen ze nog quittte.