Nieuws/Financieel
1526141
Financieel

Column: Profiteren van uitbraak in het aandeel ING

We hebben er even op moeten wachten, maar het aandeel ING noteert weer op de hoogste stand sinds het najaar van 2008. Alhoewel een nieuwe all-time high nog ver weg is, biedt de opwaartse uitbraak kansen voor beleggers.

Alle financials zijn sinds de start van het beleggingsjaar in trek bij beleggers. Dit heeft met name te maken met de stijgende yield op Amerikaans staatspapier. Een stijging van de lange rente is goed nieuws voor de marges van banken en verzekeraars. Deze partijen trekken immers kortlopend kapitaal en lenen dit voor de langere termijn weer renderend uit.

Eerder deze week werd bekend dat de Bank of Japan, die bekend staat om haar agressieve opkoopprogramma, besloot om de aankopen van langlopende obligaties in te perken. Hierdoor lijkt het besef bij beleggers binnen te komen. Het einde van dit extreem ruime monetaire beleid van centrale banken wereldwijd is aanstaande.

In navolging van dit besluit wist het aandeel ING een opwaartse uitbraak boven een koers van € 16 te forceren, ondanks het negatieve sentiment marktbreed. Hiermee bereikte het aandeel de hoogste koers sinds het najaar van 2018.

Na deze belangrijke opwaartse uitbraak mogen we technisch een verdere stijging in het aandeel verwachten voor de komende weken. Niet alleen technisch, maar dus ook fundamenteel wordt het sentiment rondom ING ondersteund. Het afbouwen van het extreem ruime monetaire beleid wereldwijd gaat uiteindelijk namelijk zorgen voor hogere rentestanden hier in Europa.

Om in te spelen op de positieve signalen rondom het aandeel ING, heb ik deze week een wat risicovollere strategie. Terwijl ik doorgaans juist kies om opties te combineren om zo het risico te beperken, wil ik deze keer met een zeer beperkt deel van mijn/uw kapitaal inspelen op een stijgende koers van ING.

Dit doe ik door een losse calloptie te kopen met uitoefenprijs € 18 en expiratiedatum van 16 maart 2018. Ik wil benadrukken dat het om een zeer speculatieve strategie gaat en dat het daarom raadzaam is om een dergelijke trade zeer beperkt uit te voeren indien u vertrouwen hebt in het aandeel ING.

Voor de betreffende calloptie moet op dit moment een premie van € 0,07 betaald worden. Vanaf de huidige koers van € 16,40 is een stijging van bijna 10% nodig in het aandeel ING om de uitoefenprijs van de optie te bereiken en dus om in-the-money te komen.

Het leuke van deze positie is dat, mocht het aandeel ING de komende weken gevolg geven aan de technische uitbraak, er enorme procentuele winsten kunnen worden behaald. Dit komt omdat voor deze optie nog weinig premie betaald hoeft te worden. Hier staat uiteraard tegenover dat wanneer het aandeel niet verder stijgt, de inleg volledig tenietgaat en de optie dus waardeloos afloopt.

Noteert het aandeel ING op 16 maart 2018 boven een koers van € 18,07, dan is de positie winstgevend. De winst is hierbij onbeperkt. Om dit te verduidelijken geef ik twee voorbeelden: stel het aandeel stijgt in de komende twee maanden met ongeveer 11%, dan is de koers van ING dus € 18,20. In dat geval is de gekochte optie € 0,20 waard, een procentuele winst in de optie van ruim 185%.

In situatie 2 stijgt het aandeel ING zelfs met bijna 13%. In dat geval noteert het aandeel ING op expiratie op een koers van € 18,50 en is de gekochte optie dus € 0,50 waard. De procentuele winst op de gekochte optie is hiermee ruim 600%. Let wel op, dit zijn uiteraard zeer gunstige scenario’s om de potentie van de gekochte calloptie duidelijk te maken.

Blijft het aandeel ING op de huidige koers steken of is de stijging in de komende weken zeer beperkt, dan loopt de optie waardeloos af. In dat geval wordt de gehele investering verloren, een negatief rendement van 100% dus.

Kortom, een positie met zeker opwaartse potentie, maar waar ook een groot risico aan vasthangt. Dit is altijd belangrijk voor beleggers om in acht te nemen. Een hoog rendement wordt nooit behaald met lopen van een hoog risico. Houd dit altijd in uw achterhoofd, want gratis geld bestaat helaas niet!