Financieel/Ondernemen

GRENSVERLEGGER Koedooder Trolleys op maat gemaakt

Van tap tot vliegend matras

Joost Koedooder in zijn fabriek nabij de Thaise stad Chiang Mai.

Joost Koedooder in zijn fabriek nabij de Thaise stad Chiang Mai.

TELEGRAAF

Bangkok - In de stijlvolle Diplomat bar van het Conrad hotel in Bangkok zou James Bond zonder twijfel graag een martini bestellen, hoewel de barman ze hier liever 'stirred, not shaken' maakt.

Joost Koedooder in zijn fabriek nabij de Thaise stad Chiang Mai.

Joost Koedooder in zijn fabriek nabij de Thaise stad Chiang Mai.

TELEGRAAF

Op speciale avonden worden met de exclusief voor het hotel ontworpen 'martini trolley' aan je tafel tot de verbeelding sprekende variaties op de beroemde cocktail gemixt van de klassieke versie tot martini's met kaviaar.

De 'martini experience' past helemaal in de trend van de hotelindustrie om klanten een unieke beleving te geven. ,,Hotels proberen hun gasten steeds meer in het hotel te vermaken en hen binnen te houden. Zeker in Bangkok waar de kamerprijzen relatief laag zijn en veel concurrentie is”, zegt Joost Koedooder van het gelijknamige trolleybedrijf.

In zijn fabriek in Thailand nabij de noordelijk gelegen stad Chiang Mai produceert de Nederlandse ondernemer trolleys voor hotels, keukens, ziekenhuizen en industrie in uiteenlopende soorten, maten en ontwerpen. Van elektrische trolleys voor huishoudelijk personeel tot trolleys voor medische apparaten.

Met 35 werknemers rollen er maandelijks gemiddeld honderd wagentjes van de band. ,,Er is steeds meer behoefte aan mobiliteit en flexibiliteit. Een rijdende tap aan het zwembad, lange buffettrolleys voor evenementen, of een kok die gerechten bereidt aan tafel.”

Vrijwel alles wat Koedooder produceert is op maat gemaakt, volledig volgens wens van de klant. Onder zijn creaties zijn een Heineken-biertrolley, een noedeltrolley en momenteel werkt hij aan acht serveerwagens voor butlers van een vooraanstaand hotel. Maar ook trolleys voor röntgenapparaten en distributie van medicijnen.

Hetzelfde geldt voor de elektrische wagentjes voor schoon en vies wasgoed, schoonmaakmiddelen met chemicaliën en vuilnis. ,,We helpen de onderneming met hun bedrijfsproces en logistiek. Zo stroomlijnen we bijvoorbeeld de housekeeping van een hotel. We kijken hoe ze zo snel mogelijk van A naar B kunnen komen en zo kosten kunnen besparen.”

Zijn ervaring in de hotelindustrie inspireerde hem tot enkele nieuwe uitvindingen als het 'magic bed', een systeem waarbij door één druk op de knop het matras als een soort van vliegend tapijt omhoog komt.

,,Hiermee kun je een bed sneller opmaken, wat een kostenbesparing betekent en rugpijn voorkomt bij hotelmedewerkers. Er was niet direct animo voor, maar inmiddels heb ik offertes lopen bij een hotel in Hongkong en in Singapore, dat subsidie heeft om ouderen aan het werk te houden. Het gaat om 260 bedden per hotel.”

Koedooder betaalt zijn medewerkers een aanzienlijk hoger loon dan zij bij andere bedrijven zouden krijgen. ,,Het is niet makkelijk om goed en ervaren personeel te vinden. Wij werken met dure, computergestuurde machines. Daarvoor heb ik mensen nodig die ze kunnen bedienen. Ik wil niet dat mijn personeel wegloopt, want dan moet ik weer opnieuw beginnen.”

Ook het zakendoen gaat niet vanzelf. ,,Ik moet constant opboksen tegen de concurrentie van Chinese en lokale bedrijven. Maar grote internationale hotels en ziekenhuizen hebben producten uit het buitenland nodig en ik kan die goedkoper leveren van tenminste dezelfde kwaliteit. Trolleys die zijn doorgeroest of zichtbaar uitpuilen met vies wasgoed, schoonmaakmiddelen en bezems kan een luxe vijfsterrenhotel niet gebruiken.”