Nieuws/Financieel
1526518069
Financieel

’Luchtvaartreuzen kunnen het nog uitzingen tot eind mei’

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De zeven grootste Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France-KLM, kunnen het door de problemen rond het nieuwe coronavirus financieel nog tot eind mei uitzingen op de wijze zoals het nu gaat. Daarna raken de financiële middelen "gevaarlijk uitgeput", waarschuwen kenners van Bernstein.

Ondank de maatregelen om de uitgaven te drukken, zoals annuleringen en andere regelingen, moeten de maatschappijen bij elkaar wekelijks tot 900 miljoen euro ophoesten om de kosten te dekken. Na eind mei zullen maatschappijen, als de situatie niet verandert, extra middelen nodig hebben. Dat zal dan waarschijnlijk in de vorm van overheidssteun zijn.

Zo zouden werktijdregelingen kunnen worden versoepeld. Ook zouden uitstel van belastingen en andere vergoedingen soelaas kunnen bieden. Verder zouden regeringen ervoor kunnen kiezen om garant te staan bij leningen.

Volgens Bernstein staan prijsvechters als easyJet en Ryanair er financieel het beste voor, ook omdat zij een flexibelere operationele structuur hebben. Voor Norwegian Air telt "elke seconde". British Airways-moeder IAG kan het plan om Air Europa te kopen herzien.

Air France-KLM zal net als Lufthansa de komende tijd werk moeten maken van extra financiering, omdat het risico bestaat dat het geld op raakt.

Het aandeel Air France-KLM stond maandag op het Damrak omstreeks 10.20 uur 1 procent hoger op 5,02 euro.