Financieel/Geld
1527826
Geld

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in tabak en kernwapens

AMSTERDAM - ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, belegt niet langer in tabak en kernwapens. Het fonds gaat voor meer duurzaamheid.

ABP, dat het pensioen van onder meer ambtenaren, onderwijzers en agenten beheert, brengt donderdag naar buiten dat het de volgende stap zet in zijn duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid. En daarin is geen plek meer voor beleggingen in tabak en kernwapens.

Op dit moment belegt ABP nog voor €3,3 miljard in producenten van tabak en kernwapens. Die beleggingen wil het pensioenfonds binnen een jaar hebben verkocht. Dat gaat bijvoorbeeld om €431 miljoen aan aandelen in sigarettenfabrikant Philip Morris. In totaal heeft ABP bijna € 400 miljard onder beheer.

ABP heeft nieuwe voorwaarden bedacht op basis waarvan het beleggingen uit gaat sluiten. Het fonds wil niet meer beleggen in producten die schadelijk zijn voor mensen, waarvan de aandeelhouder die schadelijkheid niet kan veranderen, waarbij er geen nadelige gevolgen zouden zijn als het product niet meer bestaat en als er een wereldwijd verdrag is om het product uit te bannen.

Alle vier de voorwaarden zijn toe te passen op beleggingen in tabak en kernwapens. ABP denkt overigens ook dat de rendementen op tabak en kernwapens, die in het verleden goed waren, de komende tijd minder gaan worden.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting én voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij is te spreken over de zet van het ambtenarenfonds: „ABP zet hiermee een grote stap op het gebied van tabaksontmoediging en het realiseren van de rookvrije generatie. Daar zijn wij ontzettend blij mee.”