Nieuws/Financieel
1528530691
Financieel

Techaandelen bezorgen AEX lager slot

De AEX is na een vrij onrustige handelsdag lager gesloten, vooral door stevige verliezen van technologieaandelen. Oude-economieaandelen waren juist wel in trek, geholpen door een sterk banenrapport uit de VS.

De AEX sloot 0,6% lager op 653,9 punten. De index was aan het begin van de handelsdag nog tot 650 punten weggezakt en piekte halverwege de middag op 662,7 punten. Technisch analist Nico Bakker houdt er rekening mee dat de correctie die bij 689 punten begon, nu teneinde is. „Het is pril, maar een hernieuwde aanval richting 689 is goed mogelijk met 670 als tussenstation. Mocht in de komende week daar reeds worden getopt, dan wordt het kritisch. Want op de week- en de maandkaart van de AEX wordt gedreigd met topvorming. Dus de verwachte opleving naar 670 tot 689 zou wel eens de laatste stuiptrekking van de bulls kunnen zijn.”

De AMX daalde 0,9% naar 967,1 punten.

De overige Europese beursgraadmeters verloren ook terrein. De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 zakten respectievelijk 0,3%, 1% en 0,8%.

Bij sluiting van de Europese beurzen stond de Dow Jones-index 0,4% lager en had de Nasdaq-index 2,4% ingeleverd.

Powell verwart

Om half drie werd bekend dat het aantal banen in de VS vorige maand met een sterker dan verwachte 379.000 is gegroeid en de werkloosheid is gezakt tot 6,2%. Beleggers reageerden aanvankelijk positief, maar vervolgens kreeg inflatievrees de overhand. Zij deden donderdag al aandelen in de verkoop na de mededeling van voorzitter Jerome Powell dat de Fed niet met maatregelen komt om de snel oplopende obligatierentes de kop in te drukken. De rente op Amerikaanse 10-jaars staatspapier staat nu op nagenoeg 1,60%, een verdrievoudiging in een half jaar tijd.

Directeur Edwin Wierda van Wierda Vermogensbeheer had al op een dergelijke verklaring van de Fed gerekend. „Ik denk dat centrale banken niet snel zullen ingrijpen. Een hogere inflatie en een stijging van de obligatierentes is precies het scenario dat zij willen, mede omdat dit goed is voor het financiële stelsel.”

Wierda denkt wel dat de spaarrentes voorlopig extreem laag zullen blijven en vindt aandelen zodoende nog altijd aantrekkelijk. „Maar wij zijn voor onze klanten iets voorzichtiger geworden. En ik zou zeker ook in bedrijven beleggen die profiteren van de prijsstijging van grondstoffen of van de oplopende rentes. Dan denk ik onder meer aan AMG en Aegon.”

Ook Randstad verliest

Bij de hoofdfondsen eindigden techinvesteerder Prosus en betalingsverwerker Adyen met verliezen van 3,5% respectievelijk 3,3% onderaan. Maaltijdenbezorger Just Eat Takeaway raakte nog eens 2,7% kwijt.

„De aandelen zijn de afgelopen dagen afgestraft en ik zie geen fundamentele reden voor herstel voorlopig bij technologiefondsen”, zegt handelaar Cees Smit van Today’s Groep. ,,De markt draait duidelijk van technologie- naar waardeaandelen. Al is er veel volatiliteit.”

Galapagos leverde 3,1% in. Donderdag was het biotechnologiebedrijf nog in trek na positieve onderzoeksresultaten.

Shell eindigde met een winst van 1,4% bovenin. De energiemaatschappij profiteerde van de verdere stijging van de olieprijzen - met 2,8% tot $69 voor Brent - na het besluit donderdag door oliekartel OPEC de productie niet te verhogen.

De financiële instellingen ING, NN Group en ABN Amro waren ook in trek met plussen van respectievelijk 1,6%, 0,8% en 0,9%.

Bij de middelgrote fondsen eindigde Corbion, dat met kwartaalcijfers kwam, met een verlies van 8,1% onderaan. ING is teleurgesteld: de producent van biologische ingrediënten en biochemicaliën blijft achter bij verwachtingen, ook van andere analisten.

Air France KLM daalde 6,1%. Pharming leverde 3,3% in, nadat het biotechnologiebedrijf donderdag nog licht won op zijn jaarcijfers.

Bodemonderzoeker Fugro eindigde met een plus van 5,2% bovenaan, met dank aan de duurdere olie.

Boskalis klom 3,2%. Het offshorebedrijf sloot donderdag nog lager na zijn cijferpublicatie.

Flow Traders won 2,1%, na een koersdoelverhoging tot €36 door het Amerikaanse Jefferies bij een onveranderd koopadvies. De recente stevige beursschommelingen pakken ook goed uit voor het handelshuis.

Smallcap ICT Group steeg 28,2% tot €14,10, in reactie op het overnamebod van ruim €140 miljoen ofwel €14,50 per aandeel door NPM Capital. Maandag had Gilde al een bod uitgebracht op detacheerder DPA. Wierda schrijft de interesse bij investeringsmaatschappijen toe aan de combinatie van goedkoop geld en het zicht op economische verbetering. „Bovendien zijn de met de regelgeving samenhangende hoge kosten voor kleine beursfondsen bijna niet op te brengen.”

Fietsenproducent Accell sloot 9,5% hoger op meevallende kwartaalcijfers. ING-analist Tijs Hollestelle, die een koopadvies bevestigt, beoordeelt de jaarresultaten als „erg sterk”. Accell troeft ook de gemiddelde consensus van analisten af. Vooral de beperkte schuld van €79,2 versus €219 miljoen aan verwachtingen noemt ING gunstig in coronatijd.

It-dienstverlener Ctac won op de lokale markt 1,5% in reactie op zijn kwartaalcijfers.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.