Nieuws/Financieel
1529107
Financieel

Dow schiet door naar piek boven 25.500

In New York sloegen de Amerikaanse beurzen donderdag de weg omhoog weer stevig in na de adempauze van de voorgaande dag.

De goed ontvangen resultaten van luchtvaartmaatschappij Delta Airlines gaven steun aan de Dow Jones-index om voor het eerst in de geschiedenis boven de grens van 25.500 punten te klimmen naar een mijlpaal van 25574,73. De Nasdaq en de S&P500 scherpten de records ook flink aan met plussen van 0,8% respectievelijk 0,7% naar 7211,78 en 2767,56.

De aantrekkende olieprijs in de VS die tot net onder de $64 per vat klom in reactie op een onverwachtse daling van de Amerikaanse olievoorraden werkte ook positief door op het sentiment bij beleggers in de VS. Oliefonds Chevron kreeg er 3,1% bij. Exxon Mobil dikte 1% aan.

Delta Air Lines dat officieus het Amerikaanse cijferseizoen aftrapte schoot naar een winst van 4,7% . Het luchtvaartbedrijf kwam met beter dan verwachte kwartaalresultaten en verhoogde de verwachtingen voor het hele jaar. Branchegenoten profiteerden mee van het goede nieuws van Delta. Zo won Southwest Airlines 3%, terwijl United Continental een koerswinst boekte van 4,7%.

Wells Fargo zakte 0,2%. Het bankconcern geeft vandaag inzage in de resultaten.

Xerox sprong 5,2% vooruit. De maker van printers zou in gesprek zijn met het Japanse Fujifilm over een mogelijke samenwerking.

Na de euforie in voorgaande dagen werd Eastman Kodak door winstnemingen 22,4% teruggeworpen. Het fotografiebedrijf kondigde eerder deze week aan zijn eigen cryptomunten uit te willen geven.