Nieuws/Financieel
1529238
Financieel

Beurs Amsterdam opnieuw in het rood

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam liet donderdag opnieuw een verlies optekenen. De meeste andere beurzen in Europa gingen eveneens omlaag. Op het Damrak had Air France-KLM last van een adviesverlaging en was chiptester RoodMicrotec in trek na een handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,2 procent lager op 559,40 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 847,17 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden tot 0,5 procent in, Londen was vrijwel onveranderd.

Sterkste daler bij de hoofdfondsen was kabel- en telecomconcern Altice met een min van 8 procent. Verf- en chemieconcern AkzoNobel profiteerde van een adviesverhoging door Bank of America en ging aan kop in de hoofdindex met een koerswinst van 1,8 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal deed het ook goed met een plus van 1,6 procent.

Overnamestrijd

In de MidKap sloot Air France-KLM de rij met een verlies van 2,4 procent na een adviesverlaging door HSBC. De krant Il Sole 24 Ore meldde daarnaast dat de luchtvaartgroep samen met de Britse prijsvechter easyJet zich mogelijk toch mengt in de overnamestrijd rond de failliete Italiaanse branchegenoot Alitalia. Chiptoeleverancier Besi was de grootste winnaar bij de middelgrote fondsen met een koersstijging van 3 procent.

Op de lokale markt won RoodMicrotec 4,5 procent. De chiptester zag de omzet vorig jaar met 16 procent stijgen. Topman Martin Sallenhag benadrukte dat Rood het nieuwe jaar is ingegaan met een historisch hoge orderportefeuille.

Kerstperiode

In Londen zakte Tesco 4,2 procent. Het Britse supermarktconcern zette tijdens de belangrijke kerstperiode minder om dan verwacht. Kleding- en voedingsketen Marks & Spencer verloor 6,5 procent na dalende verkopen in het afgelopen kwartaal.

In Kopenhagen daalde juwelenverkoper Pandora ruim 11 procent na tegenvallende cijfers. De Deense audioproducent Bang & Olufsen klom 13,5 procent tot het hoogste niveau in tien jaar na een verhoging van de winstverwachting. Richemont won in Zürich 0,8 procent. De Zwitserse producent van luxegoederen heeft rond de feestdagen uitstekende zaken gedaan.

De euro was 1,2037 dollar waard, tegen 1,1965 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 64,11 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 69,31 dollar per vat.