Financieel/Geld
1529292
Geld

Beleggers voor miljoenen opgelicht

Amsterdam - Oplichters hebben beleggers vorig jaar €6,1 miljoen afhandig gemaakt. Dat is vier keer meer dan in 2016, meldt de Fraudehelpdesk.

De gedupeerden waren vorig jaar vaak het slachtoffer van boilerrooms. Dat zijn zogenaamde beleggingskantoren die mensen eerst flink winst laten maken op een kleine investering, en in rook opgaan zodra de belegger verleid is tot een veel hogere inleg. Dat geld zien de slachtoffers uiteraard nooit meer terug.

Het valt op dat de fraudeurs per keer dat ze toeslaan, ook direct enorme bedragen buitmaken. Van de 147 mensen die zich vorig jaar wegens beleggingszwendel tot de Fraudehelpdesk wendden, waren er minder dan honderd ook echt geld kwijtgeraakt. Dat komt neer op een gemiddelde schade van vele tienduizenden euro’s.

Ook voor Microsoftbellers was 2017 een gouden jaar. Die oplichters doen zich tegenover hun slachtoffers voor als helpdeskmedewerkers van het softwarebedrijf. Als ze eenmaal toegang hebben tot de computer van de gedupeerde, en zijn ingelogd op internetbankieren, slaan de fraudeurs hun slag. Op die manier maakten de Microsoftbellers vorig jaar €724.500 buit, ruim drie keer meer dan in 2016.

De toename van de totale schade door zwendel komt ook voor het grootste deel voor rekening van beleggingsfraude.