Nieuws/Financieel
1530816019
Financieel

’Omstreden topman Activision krijgt $375 miljoen na Microsoft-deal’

REDMOND (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De omstreden topman van Activision Blizzard krijgt een enorm geldbedrag als de verkoop van het bedrijf aan Microsoft wordt afgerond. Bobby Kotick, die de gamesontwikkelaar al drie decennia leidt, zou een bonus krijgen van $375 miljoen.

Activision, bekend van spellen als Call of Duty, is veel in het nieuws geweest vanwege problemen rondom seksisme en wangedrag van medewerkers, waarvan Kotick zou hebben geweten.

The Wall Street Journal publiceerde half november een verhaal over beschuldigingen van seksueel wangedrag bij Activision Blizzard en schreef dat Kotick daarvan op de hoogte was gesteld. De Amerikaanse zakenkrant citeerde onder meer uit interviews, interne e-mails en andere interne documenten waaruit bleek dat de topman wist van de misstanden, die zich in 2016 en 2017 afspeelden. The Wall Street Journal berichtte ook over gevallen waarin Kotick zelf werd beschuldigd.

Een groep medewerkers van Activision Blizzard eiste vervolgens het ontslag van de topman. Het bedrijf ontkende de beschuldigingen en het bestuur liet weten achter Kotick te blijven staan. Bij de bekendmaking van de deal met Microsoft werd gesteld dat hij zeker zou aanblijven tot de overname is afgerond. De verwachting is wel dat Kotick vervolgens opstapt.

Bobby Kotick

Bobby Kotick

Stroomversnelling

Financieel persbureau Bloomberg meldt zelfs dat de deal in een stroomversnelling is geraakt doordat Activision in opspraak was gekomen. Microsoft zou contact hebben opgenomen met Activision om de belangrijke partner te steunen in een moeilijke tijd en om duidelijk te maken dat men zich zorgen maakte over de behandeling van vrouwen bij de gamesmaker. Bij die gesprekken zou Microsoft ook zijn interesse hebben uitgesproken in een overname als Activision bereid zou zijn tot verkoop.

Dinsdag werd bekend dat Microsoft Activision Blizzard overneemt voor $69 miljard. Het Amerikaanse softwarebedrijf, dat ook de Xbox maakt, wil met de overname een verdere stap zetten in de gameswereld. Het is de grootste overname ooit in de sector. In reactie op het nieuws verloor concurrent Sony op de aandelenbeurs in een dag $20 miljard aan marktwaarde.