Nieuws/Financieel
1531130
Financieel

Dijsselbloem pleit voor hervormingen bij afscheid als eurogroep-voorzitter

Jeroen Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem

Londen - De ene crisis is nauwelijks achter de rug of Europeanen moeten zich gaan voorbereiden op de volgende crisis. Op dit moment zijn de meeste Europese landen immers niet bestand tegen een schok. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn munitie verschoten en de overheidsschuld is in veel landen nog te hoog.

Jeroen Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem

Dat is de boodschap van Jeroen Dijsselbloem aan de vooravond van zijn afscheid als voorzitter van de zogenoemde eurogroep. Hij had een gemakkelijker locatie kunnen kiezen dan Londen, een van de landen waar het aantal aanhangers van de euro op een hand te tellen is. Maar laten die nu allemaal verzameld zijn in The Old Theatre, de zaal waar de London School of Economics zijn meest prominente sprekers ontvangt. Het is een wat links bolwerk, waar het aantal aanhangers van bijvoorbeeld Brexit op een hand te tellen is. Een soort thuiswedstrijd dus.

Hoewel de sympathie voor de EU voor Britse begrippen hoog is, snappen de meeste aanwezigen de euro niet echt. Ook Dijsselbloem komt niet onder de gewetensvraag uit of hij met de kennis van vandaag de dag, voor de introductie van de euro zou hebben gestemd.

’Drank en vrouwen’

Dijsselbloem toont zich de politicus die hij vanaf morgen niet langer is. ,,Natuurlijk zijn er teveel risico’s genomen, maar je moet je terugverplaatsen naar het begin van de jaren negentig. Het einde van de Koude Oorlog betekende dat er een nieuw sentiment van hoop binnen Europa was, die zich vertaalde in een behoefte aan eenheid.” Dijsselbloem denkt dat hij, onder die omstandigheden, en als politicus, zijn fiat aan de eurozone zou hebben gegeven.

Risico’s, daar is Dijsselbloem de afgelopen vijf jaar als voorzitter van de eurogroep voldoende mee geconfronteerd. Zo wordt hem verweten dat de EU onrechtvaardig harde eisen heeft opgelegd aan diverse landen. Dijsselbloem wil er niets van weten. Enigszins zuchtend wordt hij herinnerd aan zijn uitspraak dat sommige landen hun geld uitgaven aan ‘drank en vrouwen’, in plaats van aan verstandige investeringen.

Hervormingen

Hij heeft spijt van de woorden, zegt Dijsselbloem, maar niet van de achterliggende gedachte. Solidariteit is mooi, maar er moet wel verantwoordelijkheid tegenover staan. Een land met hoge schulden heeft nu eenmaal geen andere optie dan straf bezuinigen, stelt hij.

Maar de toekomst ziet er anders uit. Hervormingen blijven noodzakelijk, maar moeten vooral tot doel hebben om de productiviteit van landen te verhogen en ruimte te scheppen voor eventuele toekomstige crisisbestrijding. Ofwel het dak repareren als de zon schijnt.

Solidariteit

Dijsselbloem zal het van een afstand volgen, maar hij blijft betrokken. Voor augustus heeft hij al plannen. Van een Griekse vriend - ,,ik noem geen namen” – kreeg hij een tijd geleden een fles ouzo. Die staat nog op zijn kamer. Maar als de Grieken in augustus van dit jaar het EU-hulpprogramma verlaten, gaat de fles niet alleen open, maar ook op, garandeerde Dijsselbloem. En dat is natuurlijk uit solidariteit.