Nieuws/Financieel
1531238076
Financieel

’Softbank verkoopt chipreus Arm aan Nvidia voor $40 mrd’

Het Japanse investeringsfonds Softbank nadert de verkoop van de Britse chiptechnologiemaker Arm Holdings voor $40 miljard aan chipproducent Nvidia.

Dat meldt de Wall Street Journal zaterdag. SoftBank kocht Arm in 2016 voor $ 32 miljard, eind juli meldde Bloomberg over de ’vergevorderde’ gesprekken.

Het zou de grootste overname in halfgeleiders ooit worden: aan het 27 jaar oude Arm Holdings hangt een marktwaarde van $300 miljard.

Bij dit overnamebod gaat het volgens de krant om een overname tegen zowel aandelen als cash. Nvidia, dat zelf een marktwaarde van $330 miljard heeft, levert vooral grafische chips voor videogamesoftware en werkt in kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s en datacenters.

Chips ontworpen met technologie van het Britse Arm.

Chips ontworpen met technologie van het Britse Arm.

Het Britse Arm, dat zelf geen chips produceert, is al enige tijd gewild bij producenten vanwege zijn software-ontwerp. Het levert zijn chiptechnologie, veelal in licensie, voor vrijwel alle soorten smartphones en tablets, en breidt uit naar processoren voor auto’s en datacenterdiensten. Wereldwijd zijn 160 miljard chips vervaardigd met Arm-technologie.

Vorig jaar meldde Nvidia dat het zijn chips zou laten werken met processoren van Arm om de volgende generatie supercomputers te kunnen bouwen, waarmee het met de kunstmatige intelligentie verder kan in voorspellende software.

Luister ook naar onze nieuwe podcast ’Meer koopkracht? Vergeet het maar’