Nieuws/Financieel

’Aandeelhouder mag geen stemming afdwingen’

Door Redactie DFT

ANP

Amsterdam - Aandeelhouders kunnen niet alle onderwerpen op de agenda zetten om via stemming de bedrijfskoers te wijzigen.

ANP

Dat volgt uit een advies van advocaat-generaal Timmerman aan de Hoge Raad. Dat advies werd gevraagd na conflicten van aandeelhouders met het bestuur van zowel Boskalis als Fugro. Die twistten ondermeer over een genomen belang door Boskalis.

Door het inzakken van de offshoresector verloren beide vorig jaar fors terrein. Maritiem dienstverlener Boskalis nam een belang in Fugro en wilde uiteindelijk een fusie.

De Rotterdammers weigerden ondanks druk van aandeelhouders om een omstreden beschermingsconstructie van dat bedrijf ter stemming voor te leggen op een ava. Door deze beschermingswal op te heffen, zou er volgens aandeelhouders echter de best mogelijke deal tussen Boskalis en Fugro komen, die waarde voor alle betrokkenen in de markt zou bieden.

De bestuurders bleven die roep afwijzen. Dat gebeurde, volgens een uitspraak in 2016 en het niet-bindende advies van Timmerman van vrijdag, terecht.

Voordragen mag

Aandeelhouders kunnen best onderwerpen aandragen. Maar de wet bepaalt volgens het agenderigsrecht dat het bestuur en de raad van commissarissen uiteindelijk de agenda vaststellen. Zij kunnen alle voordrachten negeren.

Fundamenteel blijft het zo bestuurders nooit verplicht zijn een stemming te agenderen, aldus Timmerman.

Afdwingen mag niet

Ook volgens de EU-aandeelhoudersrichtlijn zijn bestuurders niet tot agendering van een stemming verplicht.

Dat Boskalis inmiddels zijn gehele belang in Fugro heeft verkocht en geen aandeelhouder meer is, doet volgens de advocaat-generaal Timmerman er niet aan af. De twee bedrijven blijven in offshore samenwerken.