Nieuws/Financieel
153311553
Financieel

Shell in beroep tegen vonnis in klimaatzaak

DEN HAAG (ANP) - Shell gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak. De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het olie- en gasbedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, zo bepaalde de rechters.

De zaak was aangespannen door Milieudefensie en andere organisaties. Zo’n 17.000 burgers steunden de zaak. Shell stelt dat het „de handschoen oppakt” en uiterlijk in 2050 een energiebedrijf wil zijn „met netto nul uitstoot.”

Het bedrijf vindt een rechterlijke uitspraak tegen één bedrijf echter „niet effectief”, legt topman Ben van Beurden uit. „Er is duidelijk, ambitieus beleid nodig dat fundamentele verandering in het hele energiesysteem stimuleert”, zegt hij.

„Klimaatverandering is een uitdaging die zowel dringende als mondiale actie vereist; actie die de samenwerking bevordert en de coördinatie tussen alle partijen aanmoedigt.”

Milieudefensie, dat de zaak had aangespannen, noemt het hoger beroep van Shell ’een verkeerd signaal’. „Shell kan zijn geld en energie beter steken in het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering”, vindt directeur Donald Pols. „Hoe langer Shell daarmee wacht, hoe ernstiger de gevolgen voor ons allemaal.”