Nieuws/Financieel

Accountant PwC twee jaar geweerd uit India

Door Redactie DFT

Amsterdam - Accountant PwC wordt twee jaar geweerd op de Indiase financiële markt. Het kantoor miste een fraudezaak van $1,7 miljard. PwC mag in die jaren geen boekencontroles doen van genoteerde bedrijven.

Die straf heeft de lokale toezichthouder Sebi vastgesteld. De uitspraak geldt voor alle onderdelen van Price Waterhouse in India, zo blijkt uit de uitspraak.

PwC wordt met deze laatste uitspraak direct uitgesloten van de snelst groeiende markt in Azië. PwC heeft 43 van de grootste vijfhonderd genoteerde bedrijven waaronder Tata Steel als klant.

Valse facturen

De uitspraak volgt op het eindoordeel in een negen jaar slepende rechtsprocedure. Daarbij werd PwC verweten fraude bij het bedrijf Satyam Computer Services te hebben gemist. Het concern verlaagde zijn belastbare omzetten vanaf 2003 tot 2008 met valse facturen, 7561 stuks in totaal.

In 2009 erkende de Satyam-topman Ramalinga Raju de fraude. PwC had zelfstandig de maandelijkse betalingen moeten verifiëren, maar liet dat vrij stelselmatig na, aldus Sebi.

Dat noemde de accountant daarom medeplichtig aan fraude. Het had die misleiding op grote schaal eenvoudig kunnen ontdekken. Het concern heeft in die jaren echter alle standaarden voor goed accountantswerk genegeerd, aldus de waakhond in zijn toespraak.

’Teleurgesteld’

PwC meldde na dit oordeel „teleurgesteld” te zijn. De affaire bij Satyam speelde ruim tien jaar eerder, en PwC had er geen enkele kennis van, aldus het bedrijf in een reactie. De accountant claimt de miljardenfraude niet bewust te hebben gemist. PwC vecht de uitspraak van Sebi aan.

PwC is een van de vier grootste accountantskantoren in een sector die wordt getroffen door schandalen. Op nieuwjaarsdag meldde een Amerikaanse rechter dat PwC nalatig was geweest bij de fraude van $2 miljard die leidde tot de val van Alabama’s Colonial Bank.

Concurrent KPMG ligt in Zuid-Afrika onder de loep vanwege de zeer nauwe banden van bestuurders met de controversiële Indiase familie Gupta. Die mocht onder KPMG-toezicht kosten van een groot trouwfeest fiscaal aftrekken.