Nieuws/Financieel

Tweejaarsrente VS op hoogste niveau sinds 2008

Door ANP Producties

PAL, JOEP VAN DER

De rente op tweejarige Amerikaanse staatsobligaties is voor het eerst sinds september 2008 gestegen tot boven 2 procent. De rente trok aan na een bericht dat de kerninflatie in de VS sterker is gestegen dan gedacht.

PAL, JOEP VAN DER

De sterkere inflatie kan de Federal Reserve ertoe bewegen de rente sneller te verhogen. De rente op Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van twee jaar bereikte in september 2011 een dieptepunt met 0,14 procent. Ook de rente op leningen met looptijden van tien en dertig jaar zat in de lift.

Eerder deze week was er ook al reuring op de obligatiemarkten door berichten dat China zou overwegen te stoppen met het opkopen van Amerikaanse staatsleningen. Dat zette de prijzen van obligaties onder druk waardoor de rente steeg. Later werd dit bericht ontkend door China.

ING-topeconoom James Knightley stelt dat na de inflatiecijfers er een grotere kans is dat de Fed dit jaar de rente vier keer gaat verhogen. Vooralsnog heeft de Amerikaanse centrale bank voor dit jaar aangegeven de rente drie keer op te willen krikken.

Lees meer over