Financieel/Stan Huygens Journaal
1536342310
Stan Huygens Journaal

Bordeaux-wijn blijkt Brits te zijn ...!

Drie gastvrouwen op Château Latour: Esther de Mönnink (l.) (De Swarte Ruijter * in Holten), Nadine Mögling (m.) (Bij Jef * op Texel) en Cindy Borger (De Groene Lantaarn * in Staphorst).

Drie gastvrouwen op Château Latour: Esther de Mönnink (l.) (De Swarte Ruijter * in Holten), Nadine Mögling (m.) (Bij Jef * op Texel) en Cindy Borger (De Groene Lantaarn * in Staphorst).

De Bordeaux-wijnen, over de hele wereld gezien als hét klassieke Franse schoolvoorbeeld voor wijnmakers, zijn eigenlijk Brits! Enkele mythes werden onverbiddelijk doorgeprikt op reis door het beroemde wijngebied met de vriendenclub van horeca-ondernemers (patrons) die hun eigen chef-kok (cuisinier) zijn: Les Patrons Cuisiniers.

Drie gastvrouwen op Château Latour: Esther de Mönnink (l.) (De Swarte Ruijter * in Holten), Nadine Mögling (m.) (Bij Jef * op Texel) en Cindy Borger (De Groene Lantaarn * in Staphorst).

Drie gastvrouwen op Château Latour: Esther de Mönnink (l.) (De Swarte Ruijter * in Holten), Nadine Mögling (m.) (Bij Jef * op Texel) en Cindy Borger (De Groene Lantaarn * in Staphorst).

(Dit is het eerste deel van het reisverslag.)

Château Latour, is een van de grootste namen. „Heilige grond!”, volgens Esther de Mönnink, sommelier van De Swarte Ruijter in Holten. „De oudste vermelding dat hier wijn wordt gemaakt, komt uit 1351”, wist Latour-man Morgan Delacloche. „Het stelde nog niet zoveel voor en de grond was drassig. De Britten kwamen hier in de 17e eeuw wijnen maken naar hun eigen smaak, om die naar huis te exporteren. Met sterke tannines. Zodat de wijn lang kon liggen en goed kon reizen.”

Verbaasd hoorden Erik van Loo (Parkheuvel **) en Patrons-voorzitter Frank Visser toe. „De moerassen hier werden overigens drooggelegd door Nederlanders”, wees de Fransman om zich geen naar de cabernet sauvignon-wijnstokken rond de kenmerkende 17e-eeuwse duiventoren. Dus op de Franse trots op hun unieke terroir valt ook wel wat af te dingen!

Véronique Sanders en Alexander van Beek op Château Haut-Bailly.

Véronique Sanders en Alexander van Beek op Château Haut-Bailly.

De eerste dag van dit tweedaagse Bordeaux-bezoek eindigde op Château Haut-Bailly, waar Véronique Sanders de scepter zwaait. „Bijzonder om zo’n prominente groep chef-koks én ondernemers op bezoek te krijgen”, leidde ze haar gastvrije onthaal in, nadat ze haar ultramoderne, ondergrondse wijnmakerij toonde. Op het terras van haar château, werd Djailany van de Laarschot geïnaugureerd als nieuw lid van de club: „Het was mijn droom om bij deze club te horen”, zei de sympathieke patron-cuisinier van Nastrium in Helmond. „Je moet ervoor gevraagd worden.”

V.L.n.r.: Erik de Mönnik (De Swarte Ruijter * in Holten), Erik van Loo (Parkheuvel ** in Rotterdam), Jef Schuur (Bij Jef * op Texel), Ronald van Roon (Calla's * in Den Haag), de net geïnstalleerde Djailany van de Laarschot (Nastrium in Helmond), Wilco Berends (De Nederlanden * in Vreeland), Jarno Eggen (De Groene Lantaarn ** in Staphorst), René van Brienen (Brienen aan de Maas * in Well), Lars van Galen (’t Lansink * in Hengelo), Thomas van Santvoort (Flicka * in Kerkdriel), Jos Grootscholten (Perceel * in Capelle aan den IJssel), Richard van Oostenbrugge (restaurant 212 ** in Amsterdam) en André van Alten (La Provence * in Driebergen). Djailany was net geïnstalleerd op Chateau Haut-Bailly in Léogan.

V.L.n.r.: Erik de Mönnik (De Swarte Ruijter * in Holten), Erik van Loo (Parkheuvel ** in Rotterdam), Jef Schuur (Bij Jef * op Texel), Ronald van Roon (Calla's * in Den Haag), de net geïnstalleerde Djailany van de Laarschot (Nastrium in Helmond), Wilco Berends (De Nederlanden * in Vreeland), Jarno Eggen (De Groene Lantaarn ** in Staphorst), René van Brienen (Brienen aan de Maas * in Well), Lars van Galen (’t Lansink * in Hengelo), Thomas van Santvoort (Flicka * in Kerkdriel), Jos Grootscholten (Perceel * in Capelle aan den IJssel), Richard van Oostenbrugge (restaurant 212 ** in Amsterdam) en André van Alten (La Provence * in Driebergen). Djailany was net geïnstalleerd op Chateau Haut-Bailly in Léogan.

Aan tafel kregen de gasten steeds en schaal tussen hen in gehouden, met voor beiden een opdienlepel. „We noemen het ’service á la Rothschild’, verklaarde Véronique. „Philippine de Rothschild had namelijk een hekel aan wachten: zo kunnen twee mensen tegelijkertijd opscheppen”, zei ze over de befaamde wijn-barones die in 2014 overleed.

Anja van Loo en Jarno Eggen bediend op z'n Rotschilds.

Anja van Loo en Jarno Eggen bediend op z'n Rotschilds.

Véronique is getrouwd met Alexander van Beek, de Nederlandse wijnmaker van Château Giscours die een paar fraaie flessen had meegenomen om aan tafel uit te schenken, naast de wijnen van Haut-Bailly. Niet voor niets zei René van Brienen (Brienen aan de Maas *) toen hij Djailany in de koksbuis hielp, zoals die hoort bij het lidmaatschap van de Patrons Cuisinier: „Je bent nu lid van de mooiste club van Nederland!”

(Hierna volgt het tweede en laatste deel van het reisverslag.)