Nieuws/Financieel
1537833717
Financieel

'Vertrek Hamers bij ING valt waarschijnlijk slecht'

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Het vertrek van topman Ralph Hamers bij ING valt waarschijnlijk niet goed op de markten, denken analisten van Jefferies. Ze wijzen erop dat onder Hamers, die naar het Zwitserse UBS gaat, ING is omgevormd tot een bedrijf dat in eerste instantie digitaal denkt.

Die digitale transformatie loopt vermoedelijk weinig deuken op aangezien die al op tempo is en inmiddels deel van het "DNA van de bank" geworden, aldus Jefferies. De kenners denken dat het zomaar zou kunnen dat Hamers wordt opgevolgd door een interne kandidaat.

Ook analisten van KBC Securities menen dat Hamers gemist zal worden en noemen hem een visionair, ondanks de enorme witwasboete die ING onder zijn leiding kreeg. Behalve voor digitalisering heeft Hamers ook veel gedaan voor de diversiteit bij de bank door de benoemingen van managementposities. De kenners benadrukken dat de Nederlandse markt te streng is voor bestuurders bij banken. Het advies voor ING is buy met een koersdoel van 13,30 euro.

Citi denkt dat ING de opvolger van Hamers binnen de eigen gelederen kan vinden. De financiële instelling heeft genoeg goede managers in huis, als het die route wil bewandelen. Toch zou ING ook kunnen kiezen voor iemand van buitenaf. Citi handhaaft zijn buy-advies, maar haalt ING wel van de zogeheten 'top pick'-lijst af vanwege de onzekerheid over wie de nieuwe topman wordt.

Bij Morningstar denken de analisten dat de nieuwe topman van ING van buitenaf komt. "Als er een kandidaat klaarstond, dan was zijn aanstelling al wel bekendgemaakt." Ze wijzen er bovendien op dat Hamers' gedoodverfde opvolger Roland Boekhout vorig jaar naar Commerzbank vertrok. De kenners zijn teleurgesteld dat ING niet beter voorbereid was op een vertrek van de topman omdat er nu een periode van onzekerheid aanbreekt.

Het aandeel ING stond donderdag rond 12.50 uur 1,9 procent hoger op 10,22 euro.