Nieuws/Financieel
1539757728
Financieel

Frank Slootman scoort op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De koers van het door Frank Slootman geleide technologiebedrijf Snowflake is in zijn eerste handelsuren op Wall Street verdubbeld. Ook Kodak speelde zich in de kijker, na een positief oordeel van een commissie over een onlangs ontvangen overheidslening. Beleggers deden het voorts rustig aan in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve om acht uur vanavond.

De Dow-Jonesindex stond om kwart over zeven 0,7 procent hoger op 28.184 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,2 procent tot 3409 punten en techbeurs Nasdaq werd 0,2 procent lager gezet, op 11.164 punten.

Het duurde een paar uur voordat in Snowflake gehandeld kon worden. Maar toen was het ook gelijk raak. De beurskoers belandde ongeveer 100 procent boven de introductieprijs van $120. Snowflake verkoopt technologie waarmee bedrijven data kunnen beheren op externe servers, zoals de clouds van Amazon of Microsoft. Slootman, die al vaker bedrijven naar de beurs bracht, is sinds anderhalf jaar topman en heeft 5,9 procent van de aandelen. Dat belang is nu zo’n $4 miljard waard.

Kodak won 37 procent. Een commissie oordeelde dat er niets illegaals is gebeurd bij de aankondiging van een overheidslening van $765 miljoen eind juli, bedoeld voor het produceren van medicijnen. De koers van het ooit florerende fotobedrijf ging toen vele malen over de kop.

Toelichting Fed

Naar verwachting komen er geen veranderingen in het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Beleggers zullen dan ook vooral benieuwd zijn naar de toelichting van Fed-voorzitter Jerome Powell en nieuwe voorspellingen over de stand van de Amerikaanse economie.

De winkelverkopen in de VS namen in augustus met 0,6 procent toe in vergelijking met juli. Economen hadden in doorsnee een toename met 1 procent voorspeld.

FedEx dikte 6 procent aan. De pakketbezorger deed afgelopen kwartaal goede zaken, met beter dan verwachte cijfers. Doordat mensen wereldwijd meer online zijn gaan winkelen, kon FedEx meer pakketten bezorgen. Adobe, de maker van onder meer fotobewerkingssoftware Photoshop, presteerde ook beter dan gedacht. Het bedrijf zag vooral de inkomsten uit abonnementsdiensten toenemen in de coronaperiode. Het aandeel Adobe daalde 0,2 procent.

Boeing klom 2,4 procent. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden heeft een vernietigend rapport uitgebracht over de ontwikkelingen rond de 737 MAX-toestellen. Niet alleen de vliegtuigbouwer krijgt ervan langs, ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA moet het ontgelden. De 737 MAX-toestellen worden sinds twee crashes, waarbij in totaal 346 doden vielen, aan de grond gehouden.