Nieuws/Financieel
1544545
Financieel

Fonds Ben Pon op eigen benen

Managing partner Willem Kamps

Managing partner Willem Kamps

Amsterdam - Investeerder Berk Partners, dat middelgrote Nederlandse bedrijven financiert, wil zijn vijfde fonds gaan ophalen. Het mikt op €50 miljoen. Oprichter Ben Pon (81) doet een stapje terug.

Managing partner Willem Kamps

Managing partner Willem Kamps

Dat vertelt Willem Kamps, de managing partner van Berk. Ben Pon is één van de vier kinderen uit de bekende ondernemersfamilie van Ben Pon senior. Alle kinderen kregen in de jaren ’70 een deel van het familiebedrijf.

Olympiër

Pon verkocht zijn aandeel in het familiebedrijf in 1996. Daarna ontwikkelde de voormalig formule 1-coureur en olympiër (Pon ging naar de Spelen in 1972 voor het kleiduiven schieten) zich tot een ’avontuurlijke ondernemer’, aldus Kamps, die in 1994 voor Berk kwam werken om private equity investeringen te doen. Berk investeerde sindsdien veel in familiebedrijven en middelgrote management buy outs, bedrijven met omzetten tussen de €5 en 50 miljoen.

Succesvolle investeringen uit de beginperiode van Berk zorgden ervoor dat bevriende ondernemers en oud-ondernemers mee wilden doen, niet zelden niet alleen als investeerder, maar ook als commissaris bij een bedrijf waar Berk in investeert.

Grotere deals

Kamps wil niet mee in de schaalvergroting, nu het geld voor private equity tegen de plinten klotst. „Vanaf de start van de investeringsactiviteiten heeft Berk zich steeds op deze omvang bedrijven gericht. Meer geld moet niet leiden tot een ander type, grotere deals.”

Pon nam na de eerste twee fondsen uit 1992 en 1998 al meer afstand. Nu stapt hij helemaal uit, al moet Berk 5 nadrukkelijk in dezelfde geest van Ben een ondernemend fonds worden, aldus Kamps.

Pon verkocht onlangs ook al zijn befaamde wijngaard in Californië. In het vijfde fonds wil Berk de focus leggen op toeleveranciers in de gezondheidszorg, de voedingsmiddelenindustrie en innovatieve maakindustrie.

Berk belegde tot op heden sinds 1992 in 38 Nederlandse bedrijven. Successen waren de AC Restaurants, De Kuyper (Jenever) en Jumbo (spellen).