Nieuws/Financieel
1544875665
Financieel

Amazon zakt op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen lieten dinsdag halverwege de dag nog altijd een wisselend beeld zien. Als gevolg van het positieve nieuws van maandag over het nieuwe coronavaccin van farmaceut Pfizer stijgen bedrijven die hard door de coronacrisis getroffen werden. Tegelijkertijd hebben bedrijven die floreerden tijdens de crisis, waaronder techbedrijven, het nu zwaar. Amazon verloor, doordat de webwinkelgigant op de korrel wordt genomen door de Europese Commissie.

De Dow-Jonesindex stond rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) 0,6 procent hoger op 29.345 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde met 0,2 procent naar 3545 punten en techbeurs Nasdaq verloor 1,1 procent tot 10.583 punten.

Brussel heeft een formele klacht ingediend tegen Amazon (min 2,9 procent) wegens verdenking van concurrentievervalsing. De Europese Commissie is bezorgd over de manier waarop het webwinkelconcern omspringt met externe verkopers die via sites van het techbedrijf hun producten verkopen. Als Amazon schuldig wordt bevonden kan de commissie een miljardenboete opleggen.

Meer techfondsen staan in de belangstelling. Zo heeft Apple (plus 0,4 procent) de eerste computers gepresenteerd met zelfontworpen ARM-chips. Het gaat om een MacBook Air-laptop, een MacBook Pro-laptop en de Mac Mini-desktopcomputer.

Alibaba houdt zijn Singles Day en zette in het eerste halfuur al voor zo'n 48 miljard euro aan spullen om. Het aandeel Alibaba, dat ook een notering heeft in New York, daalde een kleine 8 procent.

Daarnaast hebben huizenbouwer DR Horton en maker van vleesvervangers Beyond Meat kwartaalresultaten gepubliceerd. DR Horton steeg ruim 8 procent, Beyond Meat leverde zo'n 15 procent in.

Inmiddels is ook duidelijk dat een coronabehandeling van farmaceut Eli Lilly (plus 3,5 procent) noodtoestemming gekregen heeft gekregen van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA om te worden gebruikt. De therapie met antilichamen zou leiden tot minder ziekenhuisopnames bij mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus.

De euro was 1,1817 dollar waard, tegenover 1,1809 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 2,3 procent duurder op 41,20 dollar. Brentolie kostte 2,4 procent meer op 43,40 dollar per vat.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd