Nieuws/Financieel
154499216
Financieel

Top NXP loopt miljoenenbonussen mis

EINDHOVEN - Op de aandeelhoudersvergadering van het Nederlandse NXP Semiconductors is het voorstel om de bestuurders vele miljoenen aan bonussen uit te keren massaal weggestemd. Ook de zojuist benoemde nieuwe topman Kurt Sievers kan hier waarschijnlijk naar fluiten.

Sievers loopt mogelijk maar liefst 53,9 miljoen dollar (48,5 miljoen euro) mis, die hij bij een eventuele overname zou krijgen. De vertrekkende Amerikaanse topman Richard Clemmer dreigt geen aandelenpakket ter waarde van 17,5 miljoen dollar (15,75 miljoen euro) te ontvangen.

Directeur Rients Abma van beleggersorganisatie Eumedion stelde dat aandeelhouders dergelijke bonussen zat zijn. De stemming in Nederland is juridisch niet bindend. Wel heeft het NXP-bestuur volgens Abma toegezegd de stemresultaten te zullen "beoordelen" en de opvattingen van de aandeelhouders te wegen. Of de bonussen worden verlaagd, is dus nog niet zeker.

De benoeming van Sievers kreeg wel de goedkeuring van de aandeelhouders. Daardoor kan hij meteen aan de slag als opvolger van Clemmer, die sinds 2009 de leiding had over NXP. De Amerikaan en is nog niet helemaal weg bij het bedrijf. Om een soepele overgang te garanderen, blijft hij als adviseur aan de onderneming verbonden.

De 51-jarige Sievers werkt al sinds 1995 bij NXP, dat toen nog een chipdivisie van Philips was. De Duitser bekleedde de afgelopen tijd al de functie van president, waarmee hij min of meer de tweede in rang was in het bestuur van het technologiebedrijf. Sievers zal deze functie gaan combineren met zijn rol als topman.