Nieuws/Financieel
1546135898
Financieel

Geen negatieve spaarrente bij ABN Amro

AMSTERDAM - ABN Amro gaat geen negatieve rentes in rekening te brengen voor tegoeden tot 100.000 euro. Hierdoor hoeft 95 procent van de ABN-klanten niet te vrezen voor een negatieve spaarrente.

ABN Amro verlaagde de spaarrente onlangs als eerste Nederlandse grootbank naar een schamele 0,01 procent. Hierdoor groeide de vrees dat de bank straks helemaal geen rente, en misschien wel een negatieve spaarrente ging invoeren.

Ceo Kees van Dijkhuizen maakte woensdagmorgen met de nieuwe kwartaalcijfers bekend dat is besloten geen negatieve rentes in rekening te brengen voor spaartegoeden tot 100.000 euro. „Deze toezegging betekent dat ongeveer 95% van onze klanten, goed voor circa 40% van ons depositobestand, wordt gevrijwaard van negatieve rente”, belooft Van Dijkhuizen.

"Rust voor klanten"

Dit vindt DFT-verslaggever Ruben Eg:

’De belofte geen negatieve spaarrente te gaan invoeren zal veel klanten van ABN Amro rust brengen. De bank moet aandeelhouders nu wel bewijzen dat het cadeau niet ten koste gaat van de resultaten. Dit kwartaal daalde de winst immers opnieuw, met bijna een kwart.’

Volg @_RubenEg op Twitter

ABN Amro brengt wel negatieve rentes in rekening bij de zakenbank, de grootste klanten bij de mkb-bank en private bank. Het afgelopen kwartaal hield de bank de rente-inkomsten met 1,628 miljard zo ongeveer gelijk met die van een jaar eerder. ABN Amro won onder meer terrein op hypotheekgebied. Van Dijkhuizen noemt het renteklimaat wel ’uitdagend’.

Bij ABN Amro daalde de winst ondertussen wel. In het derde kwartaal van dit jaar bleef onder aan de streep een nettowinst over van €558 miljoen, een winstdaling van 24%. Met name de opbrengsten uit investeringen vielen dit kwartaal tegen. Kostenbesparingen werden nagenoeg tenietgedaan door extra investeringen in betere witwascontrole. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar tekortkomingen bij ABN Amro.