Financieel/Geld
1551518868
Geld

Veroordeelde visser mag hypotheek houden

Amsterdam - De Volksbank (SNS, ASN, BLG Wonen, Regiobank) had een man die werd veroordeeld voor cocaïnesmokkel met zijn viskotter niet zomaar zijn hypotheek mogen afnemen. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechter van de Rechtbank Midden-Nederland.

Het gaat hierbij om een man die vorig jaar werd veroordeeld doordat hij zijn viskotter gebruikte voor de invoer van cocaïne. De visser werd door criminelen bedreigd.

Inkomen

Zijn inkomen was vier keer zo hoog als dat van een vergelijkbare visser, volgens de Volksbank. De hypotheekverstrekker stelt dat de visser „door zich met het invoeren van drugs in te laten, het risico genomen de integriteit en reputatie van de Volksbank te schaden.”

De visser beargumenteerde juist dat de hypotheek alleen om de aangevoerde redenen mag worden opgeëist, als de woning wordt gebruikt voor criminele activiteiten. Dat was hier niet het geval.

Woning

Omdat de man aangaf de woning niet bij een andere hypotheekverstrekker te kunnen laten financieren, zou het direct opeisen van de hypotheek door de Volksbank betekenen dat hij de woning gelijk zou moeten verkopen.

Volgens de rechter zou dat een te zware consequentie zijn en had de Volksbank niet voldoende bewezen dat ze reputatieschade ondervonden door de criminele activiteiten van de visser.