Nieuws/Financieel
1552299035
Financieel

,,Ik heb alleen nog boterhamzakjes kunnen vinden”

Sylvia (80) teleurgesteld in aanbod geopende Action

Mevrouw Sylvia Spangenberg (80) vond alleen nog boterhamzakjes.

Mevrouw Sylvia Spangenberg (80) vond alleen nog boterhamzakjes.

AMSTERDAM - Terwijl het kabinet al heeft aangekondigd er een stokje voor te steken, openen de ruim vierhonderd winkels van Action in Nederland woensdagmiddag weer hun deuren voor klanten. Branchegenoot Wibra gaat ook open. Klanten kunnen bij de budgetketens uitsluitend terecht voor producten die als essentieel worden beschouwd, zoals schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten en etenswaren. Maar hoe lang de filialen nog snel hun kans kunnen grijpen, is onduidelijk.

Mevrouw Sylvia Spangenberg (80) vond alleen nog boterhamzakjes.

Mevrouw Sylvia Spangenberg (80) vond alleen nog boterhamzakjes.

De gedeeltelijke opening leidt tot veel discussie op sociale media. Zo staan #action en #wibra hoog op de lijstjes met trending topics. Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en burgemeester van Dordrecht is boos: „We gaan deze winkels sluiten.”

Action verklaart ondanks de maandag afgekondigde lockdown open te mogen, omdat ongeveer 40 procent van de omzet behaald wordt met essentieel geachte artikelen. De overheid hanteert die grens van 30 procent omzet uit bijvoorbeeld voedingsmiddelen, wc-papier en zeep, voor het wel of niet moeten sluiten van winkels. Uit het kabinet klinken nu geluiden om die grens op te trekken naar 70 procent.

Alleen het deel met essentiële producten van winkels mag dan open blijven. Action, dat ook veel non-foodartikelen verkoopt, zal de overige producten uit het assortiment afschermen. Volgens een woordvoerster kunnen filialen artikelen uit deze categorie ook niet stiekem verkopen, omdat ze niet te scannen zijn in kassasystemen.

’Bel hoofdkantoor maar’

Bij de Wibra aan de Van Lenneplaan in Groningen is het rond 11.30 uur stil. Twee medewerksters roken buiten even een peukje. ,,Wij zeggen niets. Bel maar met het hoofdkantoor'', zeggen ze vriendelijk maar stellig. Zelfs de aanstaande openingsuren blijven nog even onder de pet.

Een stukje verderop aan het Hoornsediep is het bij Action duidelijker. Daar hangt alvast een geïmproviseerd informatief A4-tje achter het glas. Vanaf 13.00 uur is de winkel open. Als het allemaal mag en doorgang vindt. In de winkels is te zien dat met producten in tientallen dozen gestapeld en gesleept wordt.

Het filiaal ging rond 13.00 uur open. Mevrouw Sylvia Spangenberg (80) is wat teleurgesteld. ,,Ik heb alleen nog boterhamzakjes kunnen vinden. Alles is gesloten verder.''

De medewerkers van Action zijn nogal geïrriteerd over de aanwezigheid van media bij de winkel. ,,Geen foto's maken, ik geef geen toestemming'', klinkt het afgemeten.

Een filiaal van Action in Groningen.

Een filiaal van Action in Groningen.

De burgemeester van Groningen laat weten dat een besluit over deze kwestie aan Den Haag is. Burgemeester Koen Schuiling van de Martinitstad is tevens voorzitter van de veiligheidsregio Groningen. De SP in de gemeenteraad verwacht dat de burgemeester toch reageert. „Het is ook niet uit te leggen aan horeca, kappers, winkeliers en andere kleine ondernemers als al die grote ketens open blijven”, aldus fractievoorzitter Jimmy Dijk. „Die winkels moeten dicht. Ook en vooral om werknemers te beschermen.”

’We gaan deze winkels sluiten’

Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en burgemeester van Dordrecht is boos. Het percentage essentiële producten wordt volgens hem verhoogd naar zeventig procent.

„We moeten dat virus met elkaar onder de duim zien te krijgen en te houden, dat blijft essentieel”, zegt Kolff in de ochtend al tegen RTV Rijnmond. „Ons is de afgelopen 24 uur bekend geworden dat er toch een aantal winkelketens zijn die de randen van de tijdelijke regeling opzoeken. Ik heb daar niet zoveel goede woorden voor over, laat ik me maar even voorzichtig uitdrukken. We hebben namens de Veiligheidsregio contact gehad met het ministerie, dat wordt deze ochtend nog opgelost. We gaan in alle veiligheidsregio’s deze winkels sluiten. De ministeriële regeling wordt aangepast zodat dit kan.” Later op de dag kreeg Kolff steun vanuit kabinetskringen.

Wibra

Wibra meldde deze week aan zijn personeel ook te mikken op een gedeeltelijke heropening op woensdag, blijkt uit een intern bericht. Afdelingen met diervoeding, etenswaren, schoonmaakmiddelen mogen openblijven, de rest wordt afgeschermd.

Dat veel winkels ondanks de sterke toename van het aantal coronabesmettingen toch weer opengaan, leidt tot bezorgdheid bij vakbond FNV. Bestuurder Linda Vermeulen zegt veel berichten te krijgen van winkelmedewerkers die zich zorgen maken om de gezondheidssituatie.

De aankondiging op de website van de Action.

De aankondiging op de website van de Action.

FNV was ook voor de bekendmaking van de winkelsluitingen kritisch op de opstelling van grote ketens, die volgens de vakbond niet genoeg deden om werknemers voor coronabesmettingen te behoeden. „Maar winkelketens gaan nu gewoon door zoals ze al deden”, zegt Vermeulen. „De grootste zorg is het coronavirus. We zouden met z’n allen maatregelen nemen om het virus achter ons te laten.”

Xenos

Xenos heeft vanaf woensdag zijn elf zogeheten ’foodstores’ geopend. Dat zijn winkels waarvan het assortiment voor driekwart uit voedingsmiddelen bestaat. De keten verkoopt in zijn circa 150 filialen ook veel non-foodartikelen voor onder andere hobby’s, decoratie en koken. Xenos onderzoekt nog of ook andere vestigingen gedeeltelijk open zouden kunnen, meldt een woordvoerster.