Nieuws/Financieel
1552661798
Financieel

Schiphol duikt weer flink in rode cijfers door coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - De luchthavens die onder de Schiphol Group vallen, hebben in de eerste helft van dit jaar een verlies van €158 miljoen geleden. Dat kwam vooral door een afname van het aantal reizigers als gevolg van de coronapandemie. Het resultaat is slechter dan het eerste halfjaar van 2020. Zonder steun van de overheid zou het resultaat nog veel slechter hebben uitgepakt.

De onderneming heeft naast Schiphol ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad en de meerderheid van de aandelen van Eindhoven Airport in handen.

Bescheiden herstel

Het herstel van het luchtverkeer is volgens Schiphol bescheiden. In het eerste helft van dit jaar verwerkte Schiphol 5,6 miljoen reizigers. Dat is veel minder dan de 13,1 miljoen reizigers in de eerste zes maanden vorig jaar. De crisis sloeg pas in het voorjaar van 2020 toe waardoor Schiphol de eerste periode van het jaar normaal draaide. In topjaar 2019 werden in zes maanden tijd 34,5 miljoen reizigers verwerkt. Het aantal vliegbewegingen viel met ruim 86.000 een kwart lager uit. In 2019 werden in de periode dik 242.000 vluchten uitgevoerd.

Ook bij de andere luchthavens van de groep was sprake van een forse daling van het aantal vliegbewegingen en reizigers. Op Eindhoven Airport zakte het aantal passagiers met driekwart tot 288.109 en het aantal vliegtuigbewegingen naar 3745. Op Rotterdam The Hague Airport daalde het aantal passagiers met bijna 80% naar 55.484 en waren er 690 vliegtuigbewegingen, een daling met bijna 73%.

Kosten omlaag gebracht

Zonder steun van de overheid via de NOW-regeling zou het verlies van de luchthavengroep nog hoger zijn geweest. Schiphol meldt een resultaat van minus €258 miljoen als de subsidies en ongerealiseerde waardeveranderingen buiten beschouwing worden gelaten. De luchthavengroep heeft de kosten met een vijfde weten te verlagen. Schiphol nam bijvoorbeeld afscheid van honderden werknemers. Daarnaast werd een kwart minder uitgegeven aan investeringsprojecten dan gepland.

Volgens topman Dick Benschop heeft 2021 tot dusver een herstel laten zien. „Maar minder dan wij hadden verwacht.” Door de hogere vaccinatiegraad en de geleidelijke opheffing van reisbeperkingen is de luchthavenbaas gematigd positief voor het tweede halfjaar.

Evengoed verlaagde de luchthaven zijn verwachtingen voor heel 2021. Zo zullen er dit jaar waarschijnlijk niet meer dan 28 miljoen reizigers gebruik gaan maken van de luchthaven. Dat was bij een eerdere raming maximaal 37 miljoen. Schiphol denkt verder nog altijd dat de passagiersaantallen op zijn vroegst pas weer in 2024 op het niveau van voor de crisis zitten.

"Winstwaarschuwing en veel onzekerheden voor Schiphol"

Dit vindt DFT-verslaggever Yteke de Jong:

„Schiphol komt met een winstwaarschuwing, omdat het herstel langer gaat duren. Dat heeft gevolgen voor toekomstige investeringen en gebruikers van de luchthaven. De toekomst van Schiphol is ook onzeker vanwege de kabinetsformatie. PvdA en GroenLinks, de partijen die D66 graag in het kabinet wil hebben, zijn voor een forse krimp van de luchthaven. Schiphol blijkt daarnaast verwikkeld te zijn in een bouwdispuut over de nieuwe pier.”

Volg Yteke de Jong op Twitter: @ytekedejong