Nieuws/Financieel
1552770827
Financieel

’Met mbo-techniek altijd een baan vanwege energietransitie’

Installatie van een windmolen bij het IJsselmeer.

Installatie van een windmolen bij het IJsselmeer.

DEN HAAG (ANP/DFT) - Vanwege het klimaatbeleid zijn naar schatting 23.000 tot 28.000 extra werknemers nodig voor bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen, het aansluiten van laadpalen en de plaatsing van windmolens. Het probleem is alleen dat juist minder jongeren kiezen voor een technische opleiding.

Installatie van een windmolen bij het IJsselmeer.

Installatie van een windmolen bij het IJsselmeer.

Onderzoekers van adviesbureau Ecorys berekenden in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) hoeveel extra werknemers nodig zijn.

Tegelijk neemt aantal mbo-studenten in de techniek tussen 2020 en 2030 naar verwachting af met zo’n 24.000 mensen. Ook het aantal gediplomeerden met hbo-techniek daalt.

„Feitelijk heb je met mbo-techniek een baangarantie”, zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. „Het vele werk aan de energietransitie is ook een belangrijke kans, zeker in tijden van economische crisis, maar het is ook een kritische succesvoorwaarde voor het klimaatbeleid.”

Volgens de NVDE moeten er maatregelen worden genomen om jongeren voor technische opleidingen te laten kiezen. Zo zou het collegegeld voor mbo-techniek moeten worden afgeschaft en moet er een extra bonus komen voor meisjes die voor een technische opleiding kiezen. Ook moeten betere omscholingsregelingen worden ingesteld. En moeten mbo-studenten een titel kunnen krijgen, zoals het geval is bij universitaire en hbo-studies.