Nieuws/Financieel
1553207040
Financieel

Record Dow geeft beurs vierde week winst op rij

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger gesloten. De Dow Jones heeft behalve een record nu zijn vierde winstweek op rij acher de rug. Beleggers reageren op sterke kwartaalresultaten en signalen dat de Amerikaanse economie sterk blijft presteren. AkzoNobel-belager PPG. Dat spoot omhoog.

De Dow noteert 164 punten winst tot 0,5% stijging. De S&P 500 klimt 0,4% en de Nasdaq ging bij het slot van een verlies naar kleine winst op 14.052,34 punten.

De dollar zakt naar een vier weeks dieptepunt tegen zijn belangrijkste handelsmunten, nadat de rentevergoeding voor een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie zakte.

De lage rente leidde tot een grote aankoop van obligaties, nu de zorgen over een snel stijgende inflatie zijn afgenomen.

De olieprijs zakte vrijdag iets, maar boekte een weekwinst dankzij de aansterkende vraag uit China, dat vrijdag een ruim 18% grote bbp-groei liet zien.

De Amerikaanse bouw trekt aan. Zij begon in maart met de oplevering van meer dan 1,7 miljoen woningen, een vijfde meer dan in februari.

Minder faillissementen

Uit een studie van de Federal Reserve komt naar voren dat, er met 200.000 gefailleerde ondernemingen in de eerste helft van de crisis, veel minder bedrijven onderuit zijn gegaan dan gedacht.

Bij de aandelen sloot chemiebedrijf PPG, dat ooit een overnamebod deed op AkzoNobel, 8,7% winst. Analisten wijzen op een beter dan verwachte omzet en een goed vooruitzicht dit jaar.

In de Dow Jones wonnen Cisco Systems en Home Depot het meest. Boeing stond na volgens Reuters nieuwe problemen met elektronica in zijn 737-toestellen onderin de Dow Jones op bijna 2% koersverlies.

Verdiensten van grote zakenbanken steunden deze week de opmars van de beurs.

Morgan Stanley verliest evenwel 3%. De bank meldt bij de kwartaalresultaten een verliespost van ruim 900 miljoen dollar, die te maken had met het debacle rond het beleggingsfonds Archegos.

Beleggers zetten Coinbase, dat woensdag zijn beursdebuut maakte, 6% hoger na signalen van zeer actieve handel in cryptomunten. De cryptomunt Dogecoin verdubbelde in één dag in waarde en de populaire beleggings-app Robinhood kon vrijdag het handelsvolume in crypto's niet aan.

State Street daalt 7%, BNY Mellon laat 5% liggen.

Moderna, leverancier van coronavaccins, stijgt 6,8% nadat sectorgenoten kampen met storingen. Data-analysebedrijf Splunk zakt 9,5%, het zag zijn ceo vertrekken.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo