Nieuws/Financieel
1554104978
Financieel

Onderzoek naar wegsluizen miljoenen bij modegroep FNG

BRUSSEL (AFN/BELGA) - De onderzoeksrechter in België onderzoekt hoe er de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s zijn weggesluisd bij de inmiddels failliete modegroep FNG. Dat meldt zakenkrant De Tijd woensdag.

Bij het doorlichten van de boekhouding werd ontdekt dat de voorbije jaren grote geldbedragen wegvloeiden via de rekening van FNG Benelux. Een voormalig medewerker van FNG getuigde dat de transacties gebeurden op vraag van oprichter Dieter Penninckx en dat er nooit een onderbouwing of documenten aan te pas kwamen om de transacties te verantwoorden.

In totaal ging het om 110 miljoen euro sinds eind 2016. FNG was bekend van ketens als Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso en Steps.

Nederlands bedrijf

Het geld ging naar het Nederlands bedrijf FIPH, een investeringsvehikel van de voormalige FNG-aandeelhouder Rens Van de Schoor. In april 2018 zou nog een overeenkomst zijn gesloten dat via de rekening van FNG Benelux Holding maximaal 19 miljoen euro mocht stromen naar het Nederlandse bedrijf. Ook moest FIPH informeren waarvoor het de middelen gebruikte.

Het maximumbedrag zou al gauw zijn overschreden, zo meldt De Tijd, en het geld zou ook voor andere doelen zijn gebruikt. In 2019 en 2020 zou via verschillende stortingen nog 49 miljoen euro zijn overgeschreven naar het Nederlandse bedrijf. Vooralsnog heeft de Belgische onderzoeksrechter nog geen acties uitgevoerd in Nederland. De woordvoerder benadrukt dat het gerechtelijk onderzoek „volop aan de gang is.”