Nieuws/Financieel
1554241882
Financieel

Bouwprojecten weer van de grond door versoepeling PFAS-norm

De stikstofcrisis legde eerder nagenoeg alle bouwplannen stil

De stikstofcrisis legde eerder nagenoeg alle bouwplannen stil

De strenge milieuregels rond PFAS worden eindelijk versoepeld door het kabinet. Daardoor kan mogelijk driekwart van de bouwwerkzaamheden weer door.

De stikstofcrisis legde eerder nagenoeg alle bouwplannen stil

De stikstofcrisis legde eerder nagenoeg alle bouwplannen stil

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen, waarvan enkelen mogelijk schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Op dit moment gaan alle alarmbellen al af zodra er 0,1 microgram PFAS in de grond zit. De grond mag dan niet meer zomaar verplaatst worden.

In praktijk betekent dat hoveniers, baggeraars en bouwers amper nog hun werk kunnen doen. Dat heeft grote economische gevolgen. Ondernemers wijzen al maanden woedend richting verantwoordelijk milieuminister Stientje van Veldhoven. Haar optreden zou veel te traag zijn.

Pas na politieke druk en het Malieveldprotest van bouwers is de PFAS-malaise hoog op de agenda gekomen. Van Veldhoven maakt morgen bekend dat de norm naar 0,8 microgram gaat. Een groot deel van de bouwsector zou hiermee uit de voeten kunnen.

Van Veldhoven heeft metingen laten doen door het RIVM waaruit blijkt dat het veilig is. Aan het Binnenhof vragen kritische politici zich al langer af waarom de D66-bewindsvrouw niet heeft gewacht op metingen in gemeenten voor ze enkele maanden geleden de paniekgrens van 0,1 micogram communiceerde.

Ellende niet voorbij

Voor bouwers is de ellende door overheidsregels nog niet voorbij. Veel bedrijven kampen naast de PFAS-kwestie met de gevolgen van de stikstofcrisis. Stichting Grond in Verzet, de organisatie achter het bouwerprotest op het Malieveld, eist een schadevergoeding van Den Haag.