Nieuws/Financieel

’AEX zet opmars voort’

STOFFELS, ANKO

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam zal donderdag naar verwachting de weg omhoog gaan vervolgen. Ook de andere Europese beurzen zullen hoger openen. Beleggers verwerken de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex voor het eerst boven de 26.000 punten wist te sluiten.

STOFFELS, ANKO

Op macro-economisch vlak werd bekendgemaakt dat de Chinese economie in het vierde kwartaal met 6,8 procent op jaarbasis is gegroeid. Dat is iets sterker dan de 6,7 procent die economen hadden voorzien. Over heel 2017 tekende China een economische groei van 6,9 procent op, tegen 6,7 procent in 2016. Het is voor het eerst sinds 2010 dat de groei van de Chinese economie versnelt.

Bij de bedrijven staat Unibail-Rodamco in de belangstelling. De op handen zijnde overname van het Australische vastgoedfonds Westfield door het in Amsterdam genoteerde vastgoedconcern kan ook rekenen op de steun van het personeel. De ondernemingsraden van de bedrijven lieten zich unaniem positief uit over de deal. Unibail-Rodamco maakte eind vorig jaar bekend omgerekend bijna 21 miljard euro over te hebben voor Westfield.

Analistenrapport

Het aandeel PostNL zal mogelijk bewegen op een analistenrapport. ING haalde het postbedrijf van zijn favorietenlijst voor de Benelux. Het koopadvies blijft wel gehandhaafd. Ook BAM, NSI en Unilever werden van de favorietenlijst gehaald. DSM en SBM Offshore werden toegevoegd aan de lijst.

Shell heeft naar verluidt nieuwe jaarafspraken gemaakt over het kopen van olie in Libië. Volgens ingewijden aan persbureau Bloomberg gaat het om de eerste deal van die soort voor het olie- en gasconcern sinds 2013.

Uitbater

Euronext kondigde aan de Zweedse managementtool InsiderLog over te nemen. De uitbater van de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs betaalt 5,8 miljoen euro voor 80 procent van het kapitaal van het bedrijf. Dat bedrag kan afhankelijk van toekomstige financiële prestaties nog verder oplopen.

De Europese beurzen sloten woensdag overwegend lager. De AEX-index eindigde 0,4 procent in de plus op 563,28 punten dankzij goede resultaten van chipmachinemaker ASML. De MidKap zakte 0,2 procent tot 845,55 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,5 procent.

Verse records

In New York werden verse records bereikt. De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent hoger op 26.115,65 punten. De brede S&P 500 won 0,9 procent tot 2802,56 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 1 procent tot 7298,28 punten.

De euro was 1,2201 dollar waard, tegen 1,2229 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 63,99 dollar. Brentolie zakte 0,1 procent tot 69,34 dollar per vat.