Nieuws/Financieel
1559681753
Financieel

Wall Street

AEX zoekt schaduw op na sprint vooruit

Na de zomerse gang van zaken in de voorbije dagen moest de AEX donderdag terrein prijsgeven. Beleggers zochten de koelte op in afwachting van het Amerikaanse banenrapport morgenmiddag. ING viel bij de hoofdfondsen in de smaak na de kwartaalcijfers. In de Midkap zaten SBM en Fagron in de lift gesteund door sterk meevallende resultaten.

De AEX-index hield de gehele dag last van tegenwind en eindigde 0,8% lager op 558,46 punten. De AMX dikte nog 0,1% aan op 787,4 punten. De koersenborden in Parijs (-0,9%) en Frankfurt (-0,4%) kleurden rood.

In de middag kregen beleggers nog wel een opsteker uit de Amerikaanse arbeidsmarkt voorgeschoteld met een onverwachte sterke afname van het aantal nieuwe en voortgezette WW-aanvragen. Corné van Zeijl, analist bij Actiam, benadrukt dat de cijfers verrassend goed waren te noemen nadat in de voorbije weken de aanvragen voor een uitkering juist weer omhoog waren gegaan. Hij wijst er op dat het aantal besmettingsgevallen ook aan het afnemen in veel grote Amerikaanse steden. „Toch bestaat nog steeds het gevaar dat consumenten de hand op de knip gaan houden als er geen nieuw steunpakket van de Amerikaanse overheid komt.” De Democraten en Republikeinen onderhandelen deze week nog steeds over de lancering van nieuwe coronasteun. „In een verkiezingsjaar is het wel te verwachten dat beide partijen er uit gaan komen.”

Verder keken veel beleggers de kat uit de boom in afwachting van het Amerikaanse banenrapport dat morgenmiddag verschijnt. Er wordt rekening gehouden dat er in juli 1,5 miljoen nieuwe banen bij zijn gekomen en een daling van de werkloosheid naar 10,8% van de beroepsbevolking.

Van Zeijl houdt een slag om de arm of de AEX na de stevige opleving deze week de weg omhoog blijft vervolgen. „Vanaf juni zitten we al in een bandbreedte tussen 550 en 570 punten. Vooral het cijferseizoen dat overwegend minder dramatisch is dan werd gevreesd heeft een steun onder de markt gelegd. Aan de andere kant is het krachtige economische herstel in april en mei weer afgevlakt.”

Bank of England

De Bank of England meldde vandaag dat de Britse economie meer tijd nodig zal hebben om te herstellen van de coronacrisis dan eerder gedacht. De Britse centrale bank wil het belangrijkste rentetarief de komende tijd echter niet onder 0% laten zakken. Het rentetarief blijft voorlopig op 0,1% staan.

„De Bank of England heeft de markten laten weten dat er de komende maanden niet aan een negatieve rente hoeft te worden gedacht, mede omdat de centrale bank bezorgd is over wat zo’n stap kan betekenen voor commerciële banken. De Fed heeft min of meer hetzelfde gezegd”,stelde Rabobank-econoom Koopman. „Daarmee komen de ECB en de Bank of Japan wel wat alleen te staan met hun beleid van negatieve rentes. De visie van centrale bankiers op negatieve rentes is momenteel wat minder positief dan de afgelopen jaren.”

ING hoofdrol, Unibail hekkesluiter

In de AEX maakte ING een koerssprong van 5,6%. De bank zette in het tweede kwartaal vanwege de coronacrisis meer dan €1,3 miljard opzij voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Mede daardoor is de nettowinst met meer dan 79% gekelderd tot €299 miljoen. De onlangs aangetreden topman Steven van Rijswijk benadrukt dat de bank ondanks de omstandigheden de rente-inkomsten maar licht zag terugzakken. Volgens van Zeijl lijken vooral bodemvissers in het bankaandeel te zijn gestapt. ABN werd in de slipstream van ING 1,4% hoger verhandeld.

NN werd 1,5% meer waard. De verzekeraar voerde de operationele winst in de eerste jaarhelft op dankzij verdere kostenbesparingen. Het bedrijf achter Nationale-Nederlanden gaat net als concurrent ASR zijn aandeelhouders weer belonen met een tussentijds dividend en het inkopen van eigen aandelen.

Vastgoedfonds Unibail kreeg een tik van 3,9% om de oren. De beurszwaargewichten ASML (-1,5%) en Shell (-1,7%) stonden eveneens op verlies.

Uitzender Randstad liet 1,1% liggen. Branchegenoot Adecco werd in het tweede kwartaal hard geraakt door de coronacrisis. De vraag naar uitzendpersoneel stokte wereldwijd, wat forse gevolgen had voor de financiële prestaties van de onderneming. Adecco benadrukte in een toelichting dat het de maanden juni en juli een „geleidelijke verbetering” op zijn markten heeft gezien.

Fagron en SBM gewild

In de AMX schoot Fagron 3,7% omhoog. De toeleverancier aan apotheken zag de omzet en winst in de eerste zes maanden van het jaar flink groeien. De virusuitbraak zorgde bij het bedrijf voor een hogere vraag naar de aan de ziekte gerelateerde producten. Maar er was ook een lagere vraag naar planbare zorg, wat zijn weerslag had op het onderdeel Compounding Services, waar geneesmiddelen op maat worden gemaakt vanuit de bereidingsapotheken.

SBM Offshore kon 3% bijschrijven. De maritiem oliedienstverlenerverhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar. Ondanks de zwakke marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie door de fors lagere olieprijs en de impact van de coronacrisis wist de onderneming zijn kosten te verminderen door verbeterde operationele prestaties.

GrandVision (-0,6%) heeft deze week bezoek gehad van deurwaarders die in opdracht van beoogd koper EssilorLuxottica informatie kwamen veiligstellen op de servers van het moederconcern van de optiekketens Pearle en Eye Wish. Deze stap hoort bij de rechtszaak die EssilorLuxottica heeft aangespannen, omdat GrandVision te weinig informatie zou verstrekken over hoe de onderneming door de coronacrisis komt. GrandVision is het daar niet mee eens.

Flinke averij Hunter Douglas en Ctac

Op de lokale markt viel Hunter Douglas 4,3% terug. De raambekleder verwacht door de coronacrisis dit jaar een lagere omzet. Dat viel op te maken uit een handelsbericht over de eerste helft van het jaar, waarin de onderneming een flinke tik kreeg door de coronacrisis. De omzet bedroeg in de meetperiode bijna $1,5 miljard, een daling van 18% ten opzichte van de eerste helft vorig jaar. Onder de streep resteerde een winst van $28,5 miljoen, tegen meer dan $125 miljoen een jaar eerder. In het tweede kwartaal dook Hunter Douglas wel in de rode cijfers. Het bedrijf zette voor die periode een verlies in de boeken van $10,1 miljoen. Het bedrijf is door de verwachte lagere omzet haar activiteiten aan het herstructureren.

Automatiseerder Ctac (-7,2%) heeft in het eerste halfjaar de omzet weten te verhogen. Dat dankte de onderneming volledig aan de overname van een consultancybureau. Zonder die inlijving zouden de opbrengsten licht zijn gedaald door de impact van de coronacrisis op klanten. In de eerste zes maanden van het jaar steeg de omzet met 2,7% tot €42,5 miljoen. Ctac boekte in het eerste halfjaar een nettowinst van €600.000. Een jaar eerder speelde het bedrijf quitte. Ctac is dit jaar begonnen met het opschonen van zijn productaanbod. Die gaat verder in het tweede halfjaar. Daarin verwacht het bedrijf ook dat de omzetniveaus bij klanten in Nederland en België verder aantrekken.

Bij aardewerkfabrikant Porceleyne Fles vertrekt grootaandeelhouder John Fentener van Vlissingen als commissaris. Hij staat zijn plek in de raad van commissarissen af aan zijn kleinzoon Jean-Paul Honegger. Fentener van Vlissingen redde de fabrikant van Delfts blauw in 2003 van de ondergang. Het aandeel Porceleyne Fles stond onveranderd.