Nieuws/Financieel
1560600
Financieel

Oplossing voor doorgeslagen flexibilisering

Werkgevers willen invoering vijfjaarscontract

AMSTERDAM - De tussenbaan, waarbij werknemers een aanstelling krijgen voor vier of vijf jaar, is in opkomst. Steeds meer werkgevers pleiten voor de invoering van deze tijdelijke contracten.

Na de supermarktbranche, goed voor 300.000 werknemers, wil ook KLM vijfjaarscontracten invoeren voor haar grondpersoneel. „We moeten met onze tijd meegaan. Ook vanuit de overheid worden mobiliteit van personeel en de roep om bijscholing steeds benadrukt. Daarom is het goed dat wij daar als grote werkgever ook naar kijken”, zegt president-directeur Pieter Elbers.

De vakbonden bij KLM reageren furieus. Werkgeversvereniging AWVN juicht de ontwikkelingen toe en constateert dat steeds meer werkgevers zulke afspraken willen maken tijdens cao-onderhandelingen. Het is juist goed dat er een tussenoplossing wordt gevonden tussen het harde vaste contract en flex, zegt een woordvoerder.

Verschillende economen, deskundigen en instanties pleiten al langer voor dit model, dat ervoor moet zorgen dat de doorgeslagen flexibilisering op de arbeidsmarkt wordt aangepakt. Bovendien krijgen werknemers een scholingsbudget, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen en kunnen doorstromen naar een andere baan.

Lees meer: ’Tussenbanen’ bij KLM