Financieel/Geld
156209172
Geld

Rentestijging bij persoonlijke lening is nog beperkt

Amsterdam - Terwijl de meeste hypotheektarieven de afgelopen maanden ruim verdubbeld zijn, blijft de stijging van de rente op persoonlijke leningen nog beperkt. Maar omhoog gaat het wel.

„Er zijn dit jaar door 12 kredietverstrekkers al 15 renteverhogingen geweest”, zegt Amanda Bulthuis van prijsvergelijker Geld.nl . „Het gaat steeds om forse verhogingen. Zo verhogen Interbank en Findio vandaag de rentes op persoonlijke leningen met 0,3 procent.”

Leenbedragen

De gemiddelde rente voor een persoonlijke lening van €10.000 met een looptijd van 60 maanden bedraagt nu 6,1%, tegen 5,8% in januari. „Vergelijkbare stijgingen zien we ook bij de andere leenbedragen”, zegt Bulthuis.

Die stijging valt wel in het niet bij de toename van de hypotheektarieven. In dezelfde periode steeg de gemiddelde 10 jaars-hypotheekrente met Nationale Hypotheekgarantie van ruim 1% naar 2,8%, meldde Van Bruggen Adviesgroep maandag.

Kapitaalmarkt

De stijgende leenrentes volgende de rentes op de kapitaalmarkt, waar geldverstrekkers zelf hun geld lenen. „Die kosten berekenen ze door aan de consumenten in de vorm van hogere leenrentes”, aldus Bulthuis uit. „De leenrentes reageren wel altijd wel langzamer op stijgende kapitaalmarkrentes dan de hypotheekrentes, dus de komende tijd kunnen we nog meer leenrente stijgingen verwachten.”

Bij persoonlijke leningen is de rente hoog om banken te compenseren voor het aanzienlijke risico dat ze hun geld niet terugzien. Bij hypotheken liggen de tarieven lager omdat er een onderpand tegenover staat. Anderzijds is de looptijd van persoonlijke leningen doorgaans korter, wat de tarieven weer wat drukt.